Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A napokban bekövetkezett nagy havazás a gyalogosok számára is megnehezíti a közlekedést. Ilyenkor óhatatlanul is adódik a kérdés: kinek kell eltakarítania a járdáról a havat?

Jogszabály rendelkezik arról, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, ebbe pedig télen a hóeltakarítás és síkosságmentesítés is beletartozik.

A válasz tehát egyszerű: a házak, ingatlanok előtti járdák tisztán tartásaa tulajdonos feladata. Az ennek elmulasztásából fakadó balesetek nemcsak lelkiismereti, hanem jogi felelősséget is rónak az ingatlanhasználókra. Ha valakit baleset ér, akkor kártérítést kérhet, a felelős pedig az, akinek a kötelessége lett volna a hóeltakarítás vagy a jégmentesítés.

Tévhit, hogy a társasházak előtti járdát a közös képviselőnek kell tisztán tartania. A társasházi törvény értelmében szerződésben kell rögzíteni, hogy kinek a feladata a hó eltakarítása. Ha nincs kijelölve erre senki, akkor a lakók érdeke, hogy közülük valaki hólapátot fogjon, mert ha valaki balesetet szenved, akkor a társasház költségvetéséből kell fizetni a kártérítést.

A családi házaknál a tulajdonos kötelessége a járdát, valamint az úttest és a járda közötti területen a havat eltakarítani. Minden esetben fontos a jégmentesítés. A vonatkozó szabályozás értelmében sót környezetvédelmi okokból nem szabad használni, helyette speciális jégoldót lehet alkalmazni, amely megolvasztja a jeget, és a ráhulló újabb réteg jegesedését is megakadályozza.

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size