Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor


Mi is lehet nagyobb dicsőség egy sportolónak, mint kijutni sportjának legjobbjai közé a világbajnokságra? (A lovastorna sajnos jelenleg nem olimpiai sportág). A Sóskúti Manók junior, fiatal felnőtt és felnőtt versenyzői idén a nemzetközi kvalifikációs versenyeken kiválóan teljesítve nemhogy kijutottak a svédországi Flyinge-ben rendezett Felnőtt Európa-, valamint Fiatal Lovastornász és Junior Világbajnokságra, hanem kiválóan meg is állták a helyüket az igen kemény nemzetközi mezőnyben.

Hatalmas dicsőség, hogy a Szloszjár Nóra, Szász Janka Anna, Radák Luca Mira, Farkas Kamilla, Gaál Mária Gréta és Gyombolai Szonja Léna összeállítású magyar junior válogatott volt az első Magyarországról, amely világbajnokságon képviselhette hazánkat. Előtte még ilyen rangos versenyen nem indult junior voltizs csapat.

Ráadásul a lányok igen szép teljesítménnyel a nyolcadik helyen zárták a junior világbajnokságot, mely sokuk számára az első világverseny volt, amelyen részt vettek.

Mit is jelent lovastornásznak lenni?

A lovastorna, más néven voltizs, mint minden versenysport, pontosan rögzített szabályokon alapuló, többszereplős sportág, hiszen a ló hátán tornázó versenyzőkön kívül a futószárazó és a ló is részese a kemény munkának és természetesen a dicsőségnek is. A nemzetközi, de a hazai versenyeket is kizárólag fedeles lovardákban rendezik, ahol a gyakorlatokat egy 15 méteres átmérőjű körön, futószáron vezetett, egyenletes iramban vágtázó lovon végzik a sportolók.

Az alapgyakorlatok, amelyeket kötelezően minden versenyzőnek be kell mutatnia: a felugrás, alapülés, zászló, olló, állás és lengések. A lányok ezt a versenyszámot a világbajnokságon egy gyönyörű, kalocsai hímzéses kűrruhában adták elő.

A verseny második része a szabadon választott kűrgyakorlat, egy előre megkoreografált, szabadon választott zenére előadott gyakorlatsor, melyet az edzők és versenyzők saját tudásuk és belátásuk szerint állíthatnak össze. A nemzetközi mezőnyhöz méltó színvonalú gyakorlathoz elengedhetetlen a felkészült futószárazó és a jól kiképzett voltizsló, hiszen itt nemcsak a ló harmonikus mozgását, hanem a futószárazóval és a sportolókkal való együttműködését is pontozzák.

A csapatkűrökben mindig két-három versenyző van egyszerre a lovon, a gyakorlatok nehézségének és változatosságának csak a fantázia szab határt.

A Sóskúti Manók csapata dinamikus, jól összevágott zenére egy harcos amazonokról szóló koreográfiával vette le a lábáról a közönséget.

A lányok nehéz, de pontosan kivitelezett gyakorlatokat mutattak be. A világbajnokságot több hónapnyi kemény munka, válogatott és nemzetközi edzőtáborok, nemzetközi kvalifikációs versenyek előzték meg.

A csapatszellem minden többszereplős lovastornászegységben elengedhetetlen. Bár a versenyeken a kötelező gyakorlatoknál mindenkit egyenként értékelnek, a kűrben az egyes gyakorlatokat több tornász közösen hajtja végre, ami nagy odafigyelést és koncentrációt igényel. Az egymás iránt tanúsított bizalom és az összetartás egy voltizs csapatban rendkívül fontos. Aki lovastornázik, az a civil életben is kiválóan hasznosítható együttműködési készségre tesz szert; a későbbiekben gyakran ezek a tulajdonságok tesznek valakit képessé a különleges teljesítményeket elérésére az élet minden területén.

A népes magyar küldöttség azon képviselőit, akik az idei nemzetközi kvalifikációs versenyeken teljesítették az előzetesen kiírt pontszámot, a Magyar Lovassport Szövetség támogatta a kiutazásban. Ez a támogatás azonban csak részben fedezte a tetemes kiutazási és versenyköltségeket.

Köszönettel tartozunk a pusztazámori és a sóskúti önkormányzatnak, hogy támogatták sportolóinkat a családjukra nehezedő az anyagi terhek csökkentésében. Ez a siker azonban nem jöhetett volna létre a csapat edzői, Ács Kornélia és Habsburg-Lothringen Eilika áldozatos munkája és a sportolók szüleinek közreműködése nélkül.

Egyesületünk tagjainak eredményei:

Felnőtt Európa-bajnokság:

Németh Blanka 6. hely

Hantos Orsolya, Habsburg-Lothringen Károly (6. hely)

 

Fiatal Felnőtt és Ifjúsági Világbajnokság U21 kategória

Habsburg-Lothringen Károly 7. hely

Bohácsi Melinda 19. hely

Hutton Florencia 20. hely

Junior Világbajnokság

Szloszjár Nóra, Szász Janka, Gyombolai Szonja, Gaál Gréta, Farkas Kamilla, Radák Luca 8. hely

Elmondható, hogy az idei volt a magyar lovastorna eddigi legsikeresebb világversenye. Gratulálunk minden résztvevőnek!

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size