Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Szeretném a tisztelt zámori lakosok figyelmét felhívni egy olyan jogszabály-módosításra, amely eddig nem kapott túl sok figyelmet, viszont érintheti mindennapi közlekedésünket.

Zámort két irányban lehet elhagyni gépjárművel. Mind az autópálya, mind Sóskút felé olyan mezőgazdasági területen vezet át az út (külterület, zártkert), ahol különösen alkonyattól pirkadatig gyakran találkozhatunk az úton vadakkal. De aki gyakran jár ezeken az utakon, világos nappal is láthatott átvonuló őzeket, vadnyulat, fácánt. Az eddig is egyértelmű szabály volt, hogy ha az úton kint van a vadveszélyt jelző tábla, akkor mind a vadásztársaság, mind az útkezelő mentesül a vad elütése miatt bekövetkező kár megtérítése alól. Tehát aki jelzett úton karambolozott nagyvaddal vagy ütött el kisebb vadat, és emiatt szorult javításra a kocsija, az maga kellett hogy a kárt viselje. Tábla nélküli szakaszon bekövetkező balesetnél viszont megfelelő rendőri intézkedés, helyszíni jegyzőkönyvek birtokában igényelhette kárának megtérítését az említett szervezetektől.

Mostantól erre már nem lesz lehetőség. Bárhol autózzon a kedves zámori lapolvasónk az országban, erdős-mezős részeken különösen figyeljen a vadak mozgására, és a már említett szürkületi időszakban és éjszaka tegye ezt fokozott figyelemmel. Ugyanis az új módosítás kimondja, hogy a vadak természetes mozgása során bekövetkezett balesetek esetében sem a vadásztársaság, sem az útkezelő nem felelős. Ez alól csak az jelent kivételt, ha a vadat éppen vadászok űzik (pl. hajtóvadászat).

Ismét olyan módosítás történt tehát, amely a vadászok, vadásztársaságok eddig sem túlzott felelősségét még inkább a nullához közelíti. Egyre inkább tapasztalhatjuk, hogy bármi történik a közúton, annak hibása, felelőse a veszélyes üzem elve alapján a gépjárművezető. Abban nincs változás, hogy ha valaki véletlenül mégis elüt egy vadat, legyen az fácán vagy akár szarvas, azt haladéktalanul be kell hogy jelentse a vadásztársaságnak, vagy ha ezt hirtelen nem tudja megtenni, akkor a rendőrségnek. Eszébe se jusson a vadat elvinni még megőrzésre se, mert az elütött vad is a vadásztársaság tulajdona, annak elvitele lopás, amely értékhatártól függően bűncselekmény is lehet.

Minden gépjárművezetőt arra kérek, hogy vadveszélyes helyeken fokozott figyelemmel vezessen, saját és a vele utazók személye, valamint gépjárműve épsége érdekében!

 

Dr. Újházi Miklós

jegyző

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size