Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A karácsony első napját megelőző negyedik vasárnap kezdődik az advent. Latinul várakozást jelent, s Jézus születésére való felkészülés időszaka ez.

 

„Adventi hírnök: friss fenyőág,

Lobog az első gyertyaláng!

Karácsonyt várva lázban a föld,

Isteni gyermeket köszönt.

Ujjong a szívünk, dalra gyúl,

Nincs már messze az Úr!

 

 

A december a legszebb téli hónapunk, amely a karácsonyi várakozás jegyében telik. Számtalan szokásával, ünnepeivel, hagyományaival a közös készülődés örömét hozza el. A mindennapok szürkeségét megtöri; a sötét határ is megszépül, ha a várva várt hó leesik és fehér hótakaró borítja a kerteket, igazi ünnepi hangulatot teremtve számunkra.

Az illusztráció a zámori iskolások rajzai közül való

A karácsony első napját megelőző negyedik vasárnap kezdődik az advent. Latinul várakozást jelent, s Jézus születésére való felkészülés időszaka ez. Jelképei a fény, az adventi koszorú, a csillag és a Betlehem. Jézus érkezése a fény érkezését is jelenti, ezért először a sötétben egy gyertyát, azután kettőt, hármat, négyet gyújtunk az adventi koszorún, míg végül a karácsonyfa fényei beragyogják az egész keresztény világot. 

Az adventi koszorú örökzöld ágakból font, négy gyertyával díszített koszorú, mely a várakozás szimbóluma. Formája Isten örökkévaló szeretetét mutatja, az örökzöld ágak, általában fenyőből, a reményt és az életet, a gyertyák pedig a négy karácsonyt megelőző vasárnapot, valamint a növekvő fényt, Jézus eljövetelét jelképezik. A protestánsok rendszerint piros gyertyákat használnak, elfogadott azonban, ha mind a négy fehér vagy lila, de a katolikus hagyomány szerint általában három lila és egy rózsaszín kerül a koszorúra. Az első vasárnap a lila gyertya meggyújtása a hitet, a második vasárnapon a másik lila a reményt, a harmadikon a rózsaszín az örömöt, és a negyedik megint lila színű a szeretetet jelenti.

Az első gyertyákkal díszített koszorút Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész készítette 1839-ben, az általa alapított hamburgi gyermekotthonban. A lelkész már 1838 decemberében minden nap új gyertyát gyújtott, és végül karácsonykor az összes égett. Egy évvel később pedig a gyertyákat egy két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fakerékre helyezte, amelyen 20 piros jelképezte a hétköznapokat, és négy fehér pedig a vasárnapokat.

Hosszú időn keresztül csak az evangélikusok ismerték és használták. Katolikus körökben az első világháború után terjedt el. Időközben egyszerűsödött, és az otthonokban is az ünnepi várakozás részévé vált. Sok helyen együtt készíti az egész család, és vasárnaponként ünnepi hangulatban együtt gyújtják meg a gyertyákat, hogy a négyheti várakozás és készülődés után megérkezzen a nagy örömmel várt karácsony.

midio.hu

 

 

    

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size