Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Tájékoztató írás olvasható a Zámori Hírek most megjelent, idei 2. (áprilisi) számában az újragondolt Noel Tanya pusztazámori működéséről. A cikkben a tanya tulajdonosai ismertetik elképzeléseiket, terveiket. Az írás e helyütt is közreadjuk (olvasható még a honlapon az újság pdf-es változatában is).

Négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Érden, a Bibic utcában az oroszlánjairól elhíresült Noel Tanya. A létesítmény több alkalommal is az újságok címlapjára került, hol az önkormányzat indította kényszerbezárások miatt, hol a mentett oroszlánok okán. Egy biztos, a hely egészen a végleges bezárásáig töretlen népszerűségnek örvendett. Kolonits Attila, a tanya tulajdonosa végül belefáradt az engedélyekért vívott harcba, és látva a teljes elutasítást, valamint a konstruktív hozzáállás hiányát, bezárta a Noel Tanyát.

Az azóta eltelt időszakban a tulajdonosok több környező városban tárgyaltak azokról a lehetséges területekről, melyek új otthont nyújthattak volna a tanyának, holott az újranyitás korántsem volt biztos. Végül gyermekük, a névadó Noel vette rá szüleit arra: ne adják fel az álmaikat és folytassák azt a munkát, amibe az egész életük már benne van.

Ami ez után következik, az sokak számára már nem ismeretlen. Ugyanis hallották vagy értesültek az Érd FM-en leadott interjúról, melyben Kolonits Attila mesélt a múltról, a közeljövőben megvalósítandó terveikről, illetve a távolabbi elképzeléseikről. Hosszas egyeztetés után végül Pusztazámoron, a Konstantin lovardában fogja megnyitni kapuit az újragondolt Noel Tanya, mely inkább a falusi élet, a tanyasi állatvilág bemutatására, oktatásra fogja helyezni a hangsúlyt. Terveik szerint szoros együttműködést alakítanak ki a környező óvodákkal és iskolákkal, hogy a gyerekeknek az állatvilággal kapcsolatos ismereteit ne a tankönyvekre kelljen korlátozni. Tanösvényeket szeretnének létesíteni, továbbá ismeretterjesztő anyagok elhelyezését tervezik, melyek mind azt a célt fogják szolgálni, hogy minél mélyebb ismereteket tudjanak a látogatók szerezni az állatokról.

A rádióinterjú óta a falusiak a közösségi médiában osztották meg egymással érzéseiket a nemsokára kapuit megnyitó Tanyáról – ugyanakkor sok spekuláció és félreértés övezi a témát. A Noel Tanya népszerűsége Érden elsősorban annak volt köszönhető, hogy egyedülálló módon mutatták be az állataikat. Nemcsak arra volt lehetőség, hogy a gyerekek kézbe vegyenek egy nyulat, kiscsibét vagy épp egy kis kecskét, de a karámokat is úgy alakították ki, hogy a lehető legjobb betekintést tudják adni az állatok hétköznapjaiba. Nem volt ritka, hogy egyik- másik látogató egy kakassal a hóna alatt sétálta végig a területet. Minden állat szelíd volt és kézhez szoktatott, amibe nagyon sok munkát és energiát fektettek a tulajdonosok. Ez az a hitvallás, ami az új helyen is megmarad.

Ugyanakkor – tanulva a múlt hibáiból – a tanya elsődleges célja a háziállattartás, -szaporítás és a szaporulat értékesítése lesz, de emellett elengedhetetlen a látogatók fogadása, mely azt a célt szolgálja, hogy fedezze az állatok takarmányozási költségeit. Céljuk, hogy a családokat, a gyerekeket kicsábítsák otthonaikból, a képernyők mögül és a természet adta élményekkel helyettesítsék azt. Figyelembe véve a fentieket, bizton állítható, hogy nem fogja hétvégente többezres tömeg célba venni a falut, ezzel tönkretéve azt a nyugalmat, amiért most szeretnek a helyiek itt élni.
Sok zámori lakos megkérdőjelezi a szükséges engedélyek, önkormányzati hozzájárulások meglétét – pedig háziállatok és háziasított állatok tartásához nem szükséges sem speciális engedély, sem a polgármesteri hivatal jóváhagyása. Ugyanakkor aktív párbeszéd kezdődött a felek között arról, hogyan tudja a tanya a legkevésbé terhelni a falu infrastruktúráját. Sőt, a tulajdonosok szeretnénk a lovarda melletti területhez vezető földutat megcsinálni, hogy ezzel is csökkentsék az esetleges forgalom okozta port. A nyitást májusra tervezik, de a pontos időpontot a Tanya Facebook-oldalán fogják megosztani később, érdemes követni őket.

Kolonits-Ács Kitti

(Ugyancsak e lapszámban olvasható dr. Újházi Miklós jegyzőnek a kérdéskörrel kapcsolatos írása.)

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size