Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

„A verebek Bálintkor választanak párt”– vélekedtek a sokat látott gazdák. Mivel megfigyelték, hogy a madarak Szent Bálint napján (február 14.) kezdenek a fészekrakáshoz, a jámbor lelkek úgy gondolták, a verebek az ünnepen tartják a menyegzőjüket, mert a nyavalyatörősök patrónusa oltalmába vette őket.

A földből élők örültek a veréblakodalomnak, a csapatostól megjelenő madarak láttán tudták, hogy nagyon közel van a kikelet. Az ég madarait gabonával, aszalt gyümölccsel etették.

A ház körül tüsténkedő dédanyáink nem feledkeztek meg az aprójószágról sem; szenteltvizet öntöttek a szárnyasok itatójába, hogy egészségesek legyenek. Dédapáink többsége határszemlét tartott a bőséges termés reményében; sokan körbejárták a birtokukat abban bízva, hogy a seregélyek nem pusztítják majd az érőfélben lévő szőlőt, gyümölcsöt. A szerelmespárok vélhetően nem a gazdasággal, hanem egymással voltak elfoglalva a madármenyegzős Bálintkor, mivel a jegyesek és a házasodni vágyók nagyon reménykedtek a szent oltalmában.

Az ókori Rómába visszanyúló Bálint-Valentin ünnepen minden bizonnyal, ahogy napjainkban is, sok szerelmes szív megnyílik a kedves előtt. A szeretet és a szerelem napján a titkos hódolók is nyíltan színt vallhatnak, mondjuk, egy szál virággal.

Nem csoda, hogy a földből élők igencsak várták Zsuzsannát (február 19.), vele az idő melegebbre fordulását. A tapasztaltabbak nagyon füleltek, hogy megszólal-e a mezei pacsirta. Ha jelt adott, akkor tudták, hogy nem tér vissza a zimankó, hamarosan beköszönt a szép idő. Amikor a kikelet hírnökének példáját követve a pipiskék és a vadgerlicék is rázendítettek, bizonyosra vették, hogy nagyon korán ébred a szunnyadó természet.

Fekete Zsuzsanna

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size