Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kilencvenes évek végétől a Budaörsi Jétékszín térségünk lakóinak kedvelt teátruma volt. A legkülönbözőbb műfajú darabokban színészként is feltűnt a színház alapítója, művészeti vezetője, Éless Béla, aki december 28-a óta az égi társulatban folytatja „színházcsináló” munkáját.

Áprilisban töltötte be 80. életévét, s a legutóbbi interjújában azt nyilatkozta, úgy elrepült ez a nyolc évtized, hogy észre sem vette. Mindig hajtotta a lendület, tele volt tervekkel, az utolsó pillanatig meg nem állt.

1958–1962 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem egyetemi színpadán kabarékat rendezett, zenei műsorokat vezetett. 1963–1973 között a Tatabányai Bányász Színpad tagja, alapító rendezője. Olyan produkciók létrejötte fűződik ehhez az időszakhoz, mint a Kukabúvárok, az Übü király és a Madarak. 1974–1984 között a Budapesti Perem Színpad alapítója, művészeti vezetője, rendezője. Kiemelkedő produkcióik: Koordinációk, Svejk a II. világháborúban.

1976–1985 között a Magyar Rádió rendezője, 1986–1988 között a József Attila Színház rendezője és színésze. 1987–1996 között a Tatabányai Jászai Mari Színház alapítója, 1989 óta igazgató–művészeti vezetője. Kiemelkedő produkciói voltak ebből az időszakból a Pillantás a hídról, a Kakukkfészek, a Play Strindberg és az Öbölből vödörbe. 

1997. júliusában indult az általa alapított Budaörsi Játékszín, melynek igazgatója és művészeti vezetője volt. Igy emlékezett egy interjúban pályája budaörsi időszakára: „Válogatott atléta voltam. Minden színházcsináló időszakom élményekkel gazdagított. (…) Budaörsön már érett rendezőként és vezetőként kezdhettem a tíz szép évet. Már három év után kiteljesedett a népszínházi koncepció (…), jelentős előadásszámot és bevételt produkáltunk. A csupán kacagtató fővonal mellett (Feydeau, Heltai, angolszász kommerszek) több érdekes-értékes kísérlet is színre kerülhetett (Az Édentől keletre, Dobszó az éjszakában, Hollywoodi mesék, Az atléta halála). Kialakult az a játékstruktúra, amelyben megfelelő arányba kerültek a különböző műfajok és ízlés-szintek. Többféle közönséget láttunk a nézőtéren. A népszínház-nak ez a lényeges törekvése: több közönségréteg igényes kiszolgálása. Teljesítménycentrikus szemléletem miatt sohasem nosztalgiázok és nem tekintgetek vissza. Minden periódusból a sikeresség élményét és szakmai elemeit viszem magammal és arra építek a következő körben.”

Budaörsről való távozása után megalapította és vezette a Zuglóban és Csömörön működő magánszínházát, az Éless-Színt.

Mintegy hatvan filmben szerepelt– köztük a Szomszédok című népszerű teleregényben szerepelt, Kerekei Gusztáv adótanácsadót alakítva –, melyek országos ismertséget hoztak neki.

Idén meg kapta a Gobbi Hilda életműdíjat, valamint a Zugló Díszpolgára címet.

Halála napján, december 28-án délelőtt ez a poszt jelent meg dr. Éless Béla Facebook-oldalán: Drága Rokonaim, Barátaim, Kollégáim, Ismerőseim és Közönségem! BÚCSÚZOM TŐLETEK! Mindent köszönök! Nagyon jó volt Veletek! Most már az égi társulatban folytatom a színházi munkámat. Emlékezzetek rám szeretettel!”

K. Z.

midio.hu

Forrás: budaorsiinfo.hu, zuglo.hu, Facebook

 

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size