Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Október 15-én, Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén az embermentő plébános, Hévey (Teplin) Gyula előtt tisztelegve emléktáblát helyeztek el a budapest-terézvárosi plébánia falán, melyet Erdő Péter bíboros áldott meg. A terézvárosi sekrestye irodájának felújításakor, egy elfalazott szekrényében több ezer keresztlevélre bukkantak. A kutatás során fény derült arra, hogy Hévey (Teplin) Gyula, aki 1883. április 30-án Pusztazámoron született, az Avilai Szent Teréz templom plébánosaként 1938 és 1944 között több ezer zsidó megkeresztelkedését tette lehetővé.

Falunk szülötte eredetileg Teplin néven szerepelt. Apja Teplin István tanító, anyja Petzina Magdolna háztartásbeli. Teológiai tanulmányait Esztergomban végezte. 1905-ben szentelték pappá. Dunaszentpálon szolgált káplánként, majd Budapesten volt hitoktató, 1913-ban a Szent Imre Kollégium prefektusa. 1915-től tábori lelkészként részt vett a világháborúban. 1920-ban egyházjogból doktorált. 1921-ben kezdte lelkipásztori szolgálatát Zugligetben, majd 1928-tól volt érseki helynökségi titkár, 1929-től pápai kamarás. 1935 és 1953 között budapest-terézvárosi plébános, ahol a Páli Szent Vince Leányainál templomigazgató is 1947-ben. 1951-ben apáti címmel tüntették ki. Hároméves első világháborús frontszolgálatáért megkapta a Signum Laudis érdemérmet. A csendes, kitartó pasztoráció híve volt; ennek szükségességéről írt a Vázlatok a katholikus missziók életéből című kötetében, melyben a gyarmatokon folyó hithirdetés, „lélekhódítás” kérdéseivel foglalkozott.

Ő és paptársai 1944-ben teljesen tisztában voltak azzal, hogy mit tesznek. Bátor tettük azt mutatta, hogy nem veszett ki a segítőkészség a társadalomból. Ezrek számára tették lehetővé a keresztséget, biztosították az ahhoz szükséges katekézist. Az ötvenes években meghurcolt plébános 1953. április 8-án halt meg Budapesten.

Az embermentő cselekedetet megörökítő emléktábla állítását a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte, melyhez a Keresztény-Zsidó Társaság is csatlakozott. Az eseményen részt vett Michael A. Blume pápai nuncius, Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője, valamint az espereskerület számos papja, a terézvárosi önkormányzat  képviselői, Dési János újságíró, aki az események kutatását végezte.

Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke beszédében egy Stockholmban élő túlélő leveléből idézett: „A kikeresztelkedés a megmenekülést jelentette, egy új élet megkezdésének lehetőségét. Tisztelet és hála azoknak, akik az embermentés kockázatát vállalták, és azoknak, akik az emlékezést ébren tartják.”

Dési János felidézte Lévai Jenő író, újságíró visszaemlékezései alapján 1944 történéseit: „Híre terjedt, hogy a katolikus klérus, főképpen Serédi Jusztinián hercegprímás közbenjár az áttért zsidók érdekében. A hírnek volt alapja. Különösen a terézvárosi plébános hivatalát ostromolták meg június végén, július elején az áttérni szándékozók. Azok a papok, akik kereszteltek, tudták, nem megtértek új híveik, hanem az életüket mentik. Mégis kockáztattak, mert hitük és emberségük erre kötelezte őket.”

Említésre méltó, hogy testvére Hévey (Hévei) István szintén hitoktató, 1884. augusztus 20-án született Sóskúton. Teológiai képesítését az esztergomi Hittudományi Főiskolán szerezte. 1908-ban szentelték pappá. Ezután káplán Kőhídgyarmaton, majd hitoktató Budapesten, káplán a Felső-Vízivárosban, a Belvárosban. 1946-ban érseki tanácsosi címmel tüntették ki. Törökbálinton hunyt el 1963. július 6-án, életének 79., papi szolgálatának 55. évében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete Zsuzsanna

 Forrás, fotó: Magyar Kurír

 

 

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size