Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Azért meghatározó a dátum a magyar nyelv életében, mert 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

 A magyar nyelv napja alkalmából a diósdi midio.hu információs, családi és helytörténeti portál Fodor Veronika író, szerkesztő Labdarózsa című meséjét közli, ami egy régi könyvtárban játszódik. 

 

 

Fodor Veronika:

Labdarózsa

 

Melankólia kisasszony az Elfeledett Könyvek Könyvtárában ült. De nem ám az egyetlen megmaradt széken, vagy a portól színevesztett régi fotelban. A párától öblösre hajlott galéria közepéről lógatta le a lábait. A kovácsoltvas csigalépcső korlátjára labdarózsa tekeredett. Tenyérnyi, fehér gömbjei szinte hozzábújtak a fejükkel, ahogy felfelé igyekezett közöttük. Egy a kezében maradt. Nem tudni, hogy akarattal szakította-e le, vagy a rózsa már egyébként is leesett volna a bokorról, csak így a szerencsés véletlen Melankólia kezébe terelte. Nem félt a magasságtól. Inkább a választás nehézsége rémisztette meg.

A könyvgerincek tarkán és csalogatón bámultak rá a polcokról. Melankólia kisasszony szerette a szavakat, de a képeket és a színeket sokkal jobban. A selyemcukorka-színeket finom virágszirmokkal, a fenyőzöldet messzi tölgyfaerdők képeivel és apró, aranyszín madarakkal, a kobaltkéket mindenféle régi írásjelek kacskaringós betűivel. Sorra vette a szebbnél-szebb könyveket, de nem tudott dönteni, csak a labdarózsát pörgette az ujjai között. Aztán éppen olyan volt, mintha egy nagyon pici forgószél felkeverte volna a port a szoknyája körül. Ahogy odanézett, a virág kihullt a kezéből a galéria padlójára. Lehajolt volna érte, de a labdarózsa látszólag önálló életre kelt, és elindult az egyik roskadásig megrakott könyvespolc felé. Ahogy közelebb ért, már el tudta olvasni a könyvek címét, amiket az imént nézegetett a távolból. A kék színű: Az univerzum. végtelenül nagy és hihetetlenül apró dolgok lexikona, a fenyőzöld: Amiről az erdők suttognak, mellette a Valódi nemesek és hősök kézikönyve olyan kardok rajzaival, amiket Melankólia még sohasem látott.

A labdarózsa egy utolsót pördült a levegőben, és a selyemcukorszín könyv tetejére hullt. Aztán nem mozdult. A kisasszony óvatosan nyúlt felé, hátha újra repülni támad kedve, de nem. A virág pontosan ott maradt, ahova az apró forgószél terelte. Melankólia kisasszony felemelte a rózsát, a hajába tűzte, és óvatosan kihúzta a cukorkaszín könyvet a polcról. Széltündér és más mesék – olvasta fel hangosan magának, és ámulva nézte, ahogy a nyitott könyvben egyre pörögnek a lapok.

Forrás: midio.hu

Az illusztráció Békefi Ákos  munkája

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 17 Cs
Ingyenesen utazhatnak a védekezésben dolgozók

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
43-mal nőtt a fertőzöttek száma Pest megyében

301 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, így a Magyarországon [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
Szeptember 7-ig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a 2020/21-es tanév őszi érettségijének jelentkezési lapját. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size