Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Az alábbiakban közreadjuk dr. Újházi Miklós jegyző írását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetről, intézkedésekről. A cikk a Zámor Hírek hamarosan megjelenő októberi számában is olvasható.

Nézzük először a száraz tényeket. Az Oktatási Hivatal október 4-én vasárnap kiadott intézkedésével október 5–11. között rendkívüli szünetet rendelt el a Zámori Óvodában, mert az egyik dolgozó Covid–19 tesztje pozitív lett, és a járványügyi protokoll szerint elvégzett kontakt-kutatás (kapcsolati háló felderítése) azt hozta, hogy az összes dolgozó és az óvodába járó összes gyermek érintett lehet. A rendkívüli szünet elrendelése régebben helyi hatáskör volt. Ma már erre nincs mód. A döntést megyei hatóság hozza meg. A döntésről az óvoda vezetősége a szülőket elektronikus úton azonnal tájékoztatta. Ezt követően a járási tisztifőorvos minden érintettet, azaz az összes dolgozót és a konkrét napok bármelyikén óvodába járt gyermeket, összesen több mint ötven főt, járványügyi megfigyelés (karantén) alá rendelte vasárnap 24.00 óráig. A karantén mind a gyermekeknél, mind a dolgozóknál vasárnap éjfélkor letelt, a rendkívüli szünet vasárnappal véget ért.

Az adminisztratív akadályok elhárultak, az óvoda hétfő reggel megnyithatta a kapuit. Az önkormányzat mint az óvoda fenntartója minden lehetséges óvintézkedést megtett. A nyitás előtt az önkormányzat megrendelésére a Komplex-Tox Kft. ózonos fertőtlenítést végzett nemcsak az óvoda helyiségeiben, hanem az egész oktatási épületegyüttesben. A zámori cég segítségnyújtásként komoly kedvezményt adott szolgáltatásuk díjából. Ezért, valamint gyorsaságukért, ezúton is köszönet mondunk a Kertész családnak! Ezen túl az önkormányzat az óvoda dolgozóinál vírustesztet végeztetett. Az eredmény várakozásainknak megfelelően azt igazolta, hogy senki nem kapta el a fertőzést, minden eredmény negatív lett!

Eddig a tények, és most szeretnék az olvasókkal megosztani néhány gondolatot, személyes véleményt. Lehet, hogy nem mindegyik kijelentésem lesz népszerű, de sebaj, vállalom!

Természetesen nem ember az ember és nem falu a falu, ha nem kezdődtek volna azonnal találgatások az ügyben. Nem minden információt lehet azonnal nyilvánosságra hozni, és vannak érzékeny adatok, amelyeket egyáltalán nem! A karantén szabályai között szerepel, hogy a rendőrök ellenőrzik annak betartását. Vagyis a szomszédok szeme láttára és füle hallatára érkezik a „szervkocsi”, és az általában udvarias egyenruhások érdeklődnek, otthon van-e az érintett személy. Karanténba kerül az, aki fertőzött, az, aki fertőzött személlyel talán érintkezett, vagy érintkezhetett. Karanténba kerülhet az is, aki külföldről érkezett haza. Aki nem tud tesztelésre utazni, ahhoz a mentő jön ki mintát venni egyszer, vagy akár kétszer is. Vagyis, ha rendőrautó, mentő áll meg a szomszédnál, attól nem kell megijedni, és nem kell megijedni a szomszédtól sem. Tessenek arra is gondolni, hogy ha önökkel történne meg ez. Önök kapnak határozatot karanténról, mert érintkezhettek valakivel. Önökhöz megy ki a rendőr másfél héten keresztül naponta, és ott áll meg a mentő mintavételre. Önök örülnének, ha a szomszédok, járókelők összesúgnának anélkül, hogy tudnák mi is a valós helyzet? Aki ilyen helyzetbe kerül, annak egy együtt érző szó, a felajánlott segítség nagy lelki pluszt adhat.      

Egy egészségügyben dolgozó véleményét hallottam a közelmúltban. Ő úgy látta, bárki, bárhol, bármikor elkaphatja a vírust. Akkor is, ha látszólag minden óvó rendszabályt betartunk. Nem kell ahhoz nagyobb közösségbe (koncertre, sportmérkőzésre stb.) menni és nem kell külföldre sem utazni. Járványügyi szakemberek mondták ki többször, hogy a vírus nem tűnt el az országból június 18-án (ez a veszélyhelyzet megszüntetésének napja), hanem itt volt nyáron is. Csak kevesebbet érintkeztünk egymással. Még bennünk élt a tavaszi félelem, ezért fegyelmezettebbek voltunk a nyár elején. Ez kopott el nyár végére. Azután indult az iskola és az óvoda, hirtelen sokan lettek újra együtt, zárt térben. Ez bőven elég volt, nem kellett ezt külföldről behurcolni. Persze voltak, akik külföldről hozták be, de ilyen erővel magyarok is vitték magukkal a szomszédos országokba.

Kérdezhetik, hogy miért mondom ezt, amikor a sajtóban mást lehetett olvasni? Sok önkormányzat panaszkodott az országban, hogy sok szükséges adatot még kérésre sem kap meg az operatív törzstől. Viszont egyet folyamatosan kaptunk. Megkaptuk az értesítést azokról, akik külföldről hazaérkezve karanténba kerültek. Majd megkaptuk az értesítést annak feloldásáról, mert két negatív teszt igazolta, hogy nem vírushordozók. Minden ilyen esetben ez történt. Vagyis a vírust elkaphatta valaki akár belföldi nyaralása alkalmával, vagy teljesen más helyen. Üzletben, tömegközlekedési eszközön, vagyis bárhol, ahol sokan vannak egyszerre. Éppen ezért fontos, hogy mindenhol tartsuk be az alapvető óvintézkedéseket! Ne csak azért, mert előírás, hanem azért, mert ez mindannyiunk érdeke! Zárt térben használjon mindenki maszkot, ha lehet védőkesztyűt, mosson gyakran kezet, használjon fertőtlenítőszert és lehetőség szerint tartsa más személytől a megfelelő 1,5–2 m távolságot. Éppen ezért szomorú, amikor olyan híreket hall az ember, hogy Zámoron a karantént sem tartották be minden esetben. Kérem, hogy mindenki tartsa magát a szigorú szabályokhoz a saját maga, családja és Zámor érdekében!

Zárszóként dicsérve, tisztelettel és köszönettel kell szót ejteni az érintett óvodai dolgozó felelős magatartásáról. Ahogy az első gyanús tüneteket észlelte magán, azonnal megtette a megfelelő lépéseket. Otthon maradt, orvoshoz fordult, tesztet végeztetett. Ezzel nagy része volt abban, hogy a fertőzés nem terjedt tovább. Példája mindenki számára követendő! 

Dr. Újházi Miklós

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size