Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Komoly büntetésre számíthatnak azok, akik elmulasztják a parlagfű elleni védekezést. A türelmi időt eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni.

Aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, az törvényt sért, legyen szó akár kiskertről, akár nagyobb földterületről.

A korábbi jogszabály szerint ez a kötelezettség csak július elsejétől állt fenn, ám tavaly változott a törvény, és most már a tavaszi, kora nyári hónapok során is gondoskodnunk kell a megfelelő védekezésről. A jogszabály szigorítását a parlagfű jó alkalmazkodási képessége indokolta, megfelelő időjárási körülmények között a növény már július előtt is virágozhat (a NÉBIH június eleji helyzetképe szerint Fejér megyében már találtak is virágzó példányokat). Pollenkoncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik.

Mivel országszerte mintegy kétmillió ember szenved a parlagfű-allergiától és következményeitől, a védekezés kiemelten fontos. Elmulasztását büntetik, belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal köteles hatósági eljárást indítani a törvénysértőkkel szemben. Mivel a június 30-ig tartó türelmi időt tavaly eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni. Virágbimbós és virágzó fenológiai állapotú parlagfű esetében a hatóság azonnal közérdekű védekezést rendel el, ennek költsége a tulajdonost terheli. Számíthatnak a növényvédelmi bírság kiszabására is, ami 15 ezertől ötmillió forintig terjedhet.

Forrás: Érdi Újság, erdmost.hu

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 17 Cs
Ingyenesen utazhatnak a védekezésben dolgozók

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
43-mal nőtt a fertőzöttek száma Pest megyében

301 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, így a Magyarországon [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
Szeptember 7-ig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a 2020/21-es tanév őszi érettségijének jelentkezési lapját. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size