Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Még az év végéig lehet bírság fizetése nélkül kérni a meglévő ásott vagy fúrt kutak fennmaradási engedélyét. Ha a kút a talajvízre lett telepítve, azaz nem történt meg a vízzáró réteg áttörése és a kútból kinyert víz mennyisége nem haladja meg az évi 500 m3-t, akkor a fennmaradási engedély iránti kérelmet a helyi jegyzőhöz kell benyújtani.

Kinek kell benyújtani fennmaradási engedély iránti kérelmet? Akinek a telkén olyan használatban lévő kút van, amelyet még korábban, engedély nélkül létesítettek. Akár a közelmúltban, akár évtizedekkel ezelőtt. De annak is fennmaradási engedélyt kell kérnie, aki a kutat vízjogi létesítési engedély birtokában készíttette, de megfeledkezett a vízjogi üzemeltetési engedély megkéréséről.

A kérelem mellékleteként műszaki dokumentációt is csatolni kell. Az ígérthez képest csaknem egy év késéssel kiadott miniszteri rendelet több könnyítést tartalmaz a régen létesített kutakra vonatkozóan. A kérelem benyújtását segítő nyomtatvány és a mellékletekről szóló tájékoztató letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.pusztazamor.hu) a letölthető űrlapok közül, és elérhető a Községházán is. A miniszteri rendelet különbséget tesz az ásott és a fúrt kutak között. Fontos könnyítés, hogy a régi kutak esetében nem szükséges tervezői végzettség, nem szükséges mérnöki kamarai tagsággal rendelkező tervező a kérelem benyújtásához.

Az ásott kutaknál elegendő a pontosan kitöltött kérelmet és azt lezáró nyilatkozatot a tulajdonosnak aláírnia. Mellékelni kell még a kútról és környezetéről készített fényképet is – ha a kút kizárólag háztartási vízigényt szolgál ki. Vagyis ha az innen nyert vizet öntözésre, esetleg mosásra, WC-öblítésre stb. használják, nincs más teendő. Ha a kút biztosítja a lakóház, a család ivóvizét is, akkor akkreditált laborban vízminőség-vizsgálatot is végeztetni kell és ennek eredményét is csatolni kell a kérelemhez.

Fúrt kutaknál több az elvárás. A kérelmet a tulajdonoson (kérelmezőn) kívül még kútfúrási jogosultsággal rendelkező szakembernek is alá kell írnia, és műszaki dokumentációt is kell a kérelemhez mellékelni, valamint csatolni kell a nyilatkozatot aláíró kútfúró képesítését igazoló irat másolatát is.

A legtöbb gondot az jelentheti, hogy a kérelemben meg kell jelölni a kút helyének koordinátáit is (vagy EOV, vagy földrajzi). Ezt az interneten a www.google.com segítségével lehet megtalálni. A kérelem kitöltését segítő tájékoztatóban találnak ehhez útmutatót, de az önkormányzat munkatársai is tudnak ebben segítséget nyújtani. 

Ha a kút nem a talajvízre, hanem rétegvízre lett telepítve, vagyis a vízzáró réteg is át lett fúrva, vagy a kiemelt víz mennyisége meghaladja az évi 500 m3-t, akkor a kérelmet nem a jegyző bírálja el, hanem az állami vízügyi hatóság.

Újonnan kutat létesíteni, fúrni csak előzetesen megszerzett vízjogi létesítési engedély birtokában lehet. A létesítési engedély iránti kérelemre és mellékleteire is a fenti szabályok vonatkoznak. Aki most engedély nélkül kezd neki a kútfúrásnak, az komoly összegű bírság kiszabásával számolhat. 

A felszín alatti vízkészlet egyre nagyobb kincs, az egyes tájegységek, de az egész ország érdeke annak felmérése és nyilvántartása, hogy ennek évente mekkora részét emelik ki a házi kutakból.

Ezért fontos, hogy minden korábban létesített, de jelenleg is használt kút rendelkezzen fennmaradási engedéllyel, az újonnan létesítettek pedig létesítési és üzemeltetési engedéllyel.

Dr. Újházi Miklós jegyző

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size