Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A koronavírus a légutakat támadja meg, tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy más légúti fertőzés tüneteihez. Ilyen tünet lehet a

 • láz
 • száraz köhögés
 • izomfájdalom
 • fáradékonyság, gyengeség
 • légzési nehézség
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom.

A betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz. Ha külföldön jártak, mindenképpen jelezzék neki, mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek Magyarországra. A továbbfertőzés elkerülése érdekében érdemes először telefonon egyeztetni az orvossal, mint rögtön a rendelőbe menni.

A koronavírus lappangási ideje 1–14 nap, ám ez idő alatt is képes továbbterjedni. A esetek kb. 80 százalékában a betegség enyhe, kb. 15 százalékban súlyos, és 5 százalékban kritikus lefolyású.

Súlyosabb esetben az influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjed a tüdőre, és tüdőgyulladást okoz. Kritikus esetben a tüdő nem jut elegendő oxigénhez, súlyos légzési nehézségek léphetnek fel, károsodhat a keringés, veseelégtelenség alakulhat ki.

A koronavírusba az eddigi adatok szerint a fertőzöttek körülbelül 2-3 százaléka hal bele, a veszélyeztetettség eltérő a különböző korosztályokban, idősebb korban nagyobb a kockázat. A 80 év feletti korosztályban a halálozási arány 14 százalék, míg kilenc év alatt még nem volt halálos áldozata a vírusnak. A 30-as, 40-es korosztályban is alacsony halálesetek száma (kevesebb mint fél százalék), a 60-as korosztályban három, a 70-esben nyolc százalék a halálozási ráta. A halálos áldozatok jellemzően a krónikus betegségekkel, szívproblémákkal vagy cukorbetegséggel küzdő emberek közül kerülnek ki.

A vírus emberről emberre is terjed, és bár az kutatók gőzerővel dolgoznak rajta, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint az orvosok csak a tünetek kezelését tudják megoldani, törekedve az életfunkciók stabilitásának megőrzésére.

Természetesen számos óvintézkedést tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében, úgymint

 • rendszeresen és alaposan mossuk meg a kezünket
 • használjunk kézfertőtlenítőt
 • tüsszentéskor, köhögéskor tartsunk zsebkedőt az arcunk elé
 • ne érintkezzünk fertőzött személyekkel
 • ne fogyasszunk nyers vagy ismeretlen eredetű hús- és tejtermékeket
 • kerüljük az arcunk felesleges érintését a kezünkkel
 • kerüljük a zsúfolt helyeket
 • lehetőleg ne utazzunk a fertőzéssel érintett területekre.

 

Fontos, hogy az antibiotikumok szedése nemcsak hatástalan a koronavírus ellen, de kifejezetten káros lehet vírusfertőzések esetén.

További tájékoztatásért hívja a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonalat, ahol a nap 24 órájában szakemberek adnak információt az új koronavírusról.

Forrás: 24.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size