Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Száz évvel ezelőtt, 1920 februárjában adta át Barcza György magyar nagykövet Stockholmban a diplomáciai kapcsolatok felvételét kezdeményező szóbeli jegyzéket – olvasható a honvedelem.hu portál cikkében.

Dr. Benkő Tibor fogadása a svéd fővárosban

A pusztazámori születésű diplomata neve és a jegyzékátadás ténye Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 19-i, svédországi hivatalos látogatása kapcsán került szóba a portálon. A svéd honvédelmi miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalások fókuszában a két ország között fennálló katonai és haditechnikai együttműködés kérdései álltak.

Barcza György 1888. július 2-án Pusztazámoron született. Középiskoláit a budapesti piaristáknál végezte és a pesti, majd a bécsi egyetem jogtudományi karán fejezte be tanulmányait. 1910-ben a külügyminisztériumba került, ahol letette a diplomatavizsgát. 1912-ben megházasodott. Felesége: báró Jeszenszky Alexa.

Diplomáciai pályafutását 1912-ben Athénben kezdte, majd Koppenhágában, Stockholmban és 1920 után Bécsben szolgált.  Fontos beosztásban tevékenykedő, bizalmas küldetéseket végrehajtó diplomata. Művelt, széles látókörű, liberális gondolkodású, sok nyelven beszélő ember volt. 1924–1927 között a külügyminisztérium politikai osztályának vezetője. 1927–1938 között rendkívüli követ, meghatalmazott miniszter a vatikáni Szentszék mellett. 1938-tól 1941-ig a londoni követség vezetője.

1941-ben, amikor Magyarország belépett a háborúba, nyugdíjazását kérte. 1943 elején a Kállay-kormány meghatalmazásával Svájcba utazott, ahol megalakította a Követek Tanácsát, mely Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállása után a nyugati hatalmak felé képviselte Magyarország érdekeit és szorgalmazta a háborúból való kilépést. A kiugrási kísérletről szóló titkos tárgyalásokat az angol küldöttséggel a pusztazámori Barcza kastélyban folytatták. Nem rajta múlott, hogy missziója nem járt sikerrel.

Dr. Barcza György diplomata, nagykövet

1951-ben családjával együtt Ausztráliába emigrált; ahol az „Ausztráliai Bevándorlók Egyesült Tanácsának, a sydney-i magyar r. kat. egyházi közösségnek és az Ausztrál–Magyar Társaságnak elnöke volt. 1961. április 20-án Sydney-ben hunyt el, a rookwoodi temető magyar részében helyezték örök nyugalomra. Leszármazottai szétszórva a világban élnek.

K. Z.

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size