Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Száz évvel ezelőtt, 1920 februárjában adta át Barcza György magyar nagykövet Stockholmban a diplomáciai kapcsolatok felvételét kezdeményező szóbeli jegyzéket – olvasható a honvedelem.hu portál cikkében.

Dr. Benkő Tibor fogadása a svéd fővárosban

A pusztazámori születésű diplomata neve és a jegyzékátadás ténye Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 19-i, svédországi hivatalos látogatása kapcsán került szóba a portálon. A svéd honvédelmi miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalások fókuszában a két ország között fennálló katonai és haditechnikai együttműködés kérdései álltak.

Barcza György 1888. július 2-án Pusztazámoron született. Középiskoláit a budapesti piaristáknál végezte és a pesti, majd a bécsi egyetem jogtudományi karán fejezte be tanulmányait. 1910-ben a külügyminisztériumba került, ahol letette a diplomatavizsgát. 1912-ben megházasodott. Felesége: báró Jeszenszky Alexa.

Diplomáciai pályafutását 1912-ben Athénben kezdte, majd Koppenhágában, Stockholmban és 1920 után Bécsben szolgált.  Fontos beosztásban tevékenykedő, bizalmas küldetéseket végrehajtó diplomata. Művelt, széles látókörű, liberális gondolkodású, sok nyelven beszélő ember volt. 1924–1927 között a külügyminisztérium politikai osztályának vezetője. 1927–1938 között rendkívüli követ, meghatalmazott miniszter a vatikáni Szentszék mellett. 1938-tól 1941-ig a londoni követség vezetője.

1941-ben, amikor Magyarország belépett a háborúba, nyugdíjazását kérte. 1943 elején a Kállay-kormány meghatalmazásával Svájcba utazott, ahol megalakította a Követek Tanácsát, mely Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállása után a nyugati hatalmak felé képviselte Magyarország érdekeit és szorgalmazta a háborúból való kilépést. A kiugrási kísérletről szóló titkos tárgyalásokat az angol küldöttséggel a pusztazámori Barcza kastélyban folytatták. Nem rajta múlott, hogy missziója nem járt sikerrel.

Dr. Barcza György diplomata, nagykövet

1951-ben családjával együtt Ausztráliába emigrált; ahol az „Ausztráliai Bevándorlók Egyesült Tanácsának, a sydney-i magyar r. kat. egyházi közösségnek és az Ausztrál–Magyar Társaságnak elnöke volt. 1961. április 20-án Sydney-ben hunyt el, a rookwoodi temető magyar részében helyezték örök nyugalomra. Leszármazottai szétszórva a világban élnek.

K. Z.

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 17 Cs
Ingyenesen utazhatnak a védekezésben dolgozók

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
43-mal nőtt a fertőzöttek száma Pest megyében

301 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, így a Magyarországon [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
Szeptember 7-ig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a 2020/21-es tanév őszi érettségijének jelentkezési lapját. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size