Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Aki július elsejétől nem gondoskodik a parlagfű irtásáról, súlyos büntetésre számíthat: június 30-ával lejárt a parlagfű-mentesítési türelmi idő. Belterületen a jegyző, külterületen a növény- és talajvédelmi hatóság köteles eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a védekezést.

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve felhasználójának a kötelezettsége. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény kimondja: a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és  ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Aki június 30-ig elmulasztotta az ingatlana parlagfű-mentesítését, július 1-jét követően bírsággal sújtható.

A hatóságok feladata, hogyha a tulajdonos, illetve földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének, a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabjanak ki. Belterületen a jegyző, külterületen a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket.

Ha a közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha az adott területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám ötven százalékát, és a parlagfűvel való borítottság a harminc százalékot meghaladja.

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Erre nem kerül sor, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének.

A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. Ez köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírságot szabnak ki. Ez utóbbira a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja a hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága, a bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt tizenötezertől ötmillió forintig terjed.

Mivel a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, közös felelősségvállalással érhetünk el, mindenkinek eleget kell tennie kötelezettségének. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy nem elegendő, ha valaki lekaszálta a szennyezett földterületet – parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

Forrás: erdmost.hu

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 17 Cs
Ingyenesen utazhatnak a védekezésben dolgozók

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
43-mal nőtt a fertőzöttek száma Pest megyében

301 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, így a Magyarországon [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
Szeptember 7-ig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a 2020/21-es tanév őszi érettségijének jelentkezési lapját. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size