Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Negyedik alkalommal adták át a Pest Megyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díjat. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató Pest megyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a kamara.

Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.

A Wéber Antal-díjat a szakma képviselőinek jelenétében 2019. május 24-én az Országos Széchenyi Könyvtárban Philipp Frigyes, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Pest Megyei Építész Kamara alelnöke, a Magyar Építész Kamara elnöke adta át.

2019. évben Wéber Antal-díjban részesültek:

Rumi Imre építészeti, városépítési és közéleti munkásságának elismeréseként.

Rumi Imre, építész, urbanista, több mint harminc éves pályafutása alatt építészi, településtervezői és főépítészi munkássága mellett jelentős szakmai közéleti tevékenységet fejtett ki. Tervezői munkásságában a valós emberi igények és életformák, társadalmi és építészeti környezet szempontjainak hangsúlyos figyelme mellet mind fontosabb a környezettudatosság szempontjainak sokrétű érvényesítése. Számos Pest megyei település helyi építészeti szabálya, szabályozási terve fűződik nevéhez. Töretlen lelkesedése, kitartó munkája a dél-budai területen számos eredményt, jó példát eredményezett. Munkáinak léptéke - iskolától, középületektől a zarándokpihenőig - sokoldalú, kifejezésmódja az adott feladathoz idomuló, célratörő. Munkásságának elismeréseként Wéber Antal díjban részesült.

Dénes György építészeti, főépítészi tevékenysége és épületfotózási munkásságának elismeréseként.

Dénes György építészeti és főépítészi tevékenysége egyenletesen haladó, emelkedő ívű munkásságot mutat. Házai emberiek, élhetőek, barátságosak. A portfólióján jól látható a környezeti kultúra iránti érzékenység, a regionális értékek alázatos, de teremtő továbbfejlesztése, mely ugyanakkor hordozza a kristályosodó „Dénes-ízt”. Az épített környezet alakítása, megőrzése mellett mindezek megörökítése ugyanolyan fontos számára, hiszen az építészeti fotózást is magas szinten műveli; legyen az egy kicsiny balatonhenyei, mátyásföldi lakóház, vagy méretesebb középület, autóbusz-pályaudvar, óvoda. Mértékegysége a minőség, egységben látja és láttatja a világot. Szakmai elhivatottságát elkészült építészeti alkotásainak magas színvonala fémjelzi, melyek elismeréseként Wéber Antal díjban részesült.

Forrás: Pest Megyei Építész Kamara

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2021.ápr. 11 V
Versek a magyar költészet napjára

1964 óta április 11-én, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 31 Cs

Év végi számvetésre kért fel neves gondolkodókat, művészeket a hvg; az esszék a hetilap 51–52. [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.dec. 17 Cs
Ingyenesen utazhatnak a védekezésben dolgozók

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
43-mal nőtt a fertőzöttek száma Pest megyében

301 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, így a Magyarországon [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
Szeptember 7-ig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a 2020/21-es tanév őszi érettségijének jelentkezési lapját. [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size