Vezetés kánikulában

Nyomtatás

Június 22-én 0 órától 24-én éjfélig szóló harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, a rendőrség pedig felhívja az autóval közlekedők figyelmét, hogy a hőség a közlekedésben is jelentős veszélyforrás lehet.

A rendőrség honlapján hangsúlyozza, a járművezetők a hőségben kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket vagy későn reagálnak kialakult közlekedési szituációkra, veszélyhelyzetre.

A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége is.

A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.

A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság, kevésbé néznek körül az úttestre lépésük előtt és helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Az ORFK-OBB tanácsa az, hogy aki nehezen viseli a meleget – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást és előre tervezze meg az útvonalat.

Mindig kipihenten üljenek a kormány mögé, és soha ne vezessenek fáradtan, vagy alkohol fogyasztását követően!

Igyanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, és mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital önöknél, akkor is, ha gyalogosan közlekednek!

Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre. Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, és legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak!

Ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg ne napos helyen tegyék azt! Ha az álló gépjárműben gyermek, vagy házikedvenc marad, véletlenül se hagyják őket bezárva, felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!

Soha ne induljanak útnak lapos, alacsony nyomású gumikkal! És azt se felejtsék el, hogy nyáron a téli gumiabronccsal közlekedő gépkocsik nemcsak több üzemanyagot fogyasztanak, hanem fékútjuk is megnő!.

Forrás: erdmost.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size