Fokozódik a hőség – indokolt a fokozott óvatosság!

Nyomtatás

A július 8-ával kezdődő héten a hőmérséklet csúcsértéke már megközelíti a 40 Celsius-fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében hétfőre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat – írja az MTI.

Hogyan készüljünk fel az extrém hőségre?

•    Tartsuk hűvösen a lakást. Próbáljuk a lakást napközben 32°C, éjjel pedig 24°C alatt tartani. Különösen fontos ez idősek és kisgyermekek számára. Szellőztessünk éjszaka, napközben lehetőség szerint csukjuk be és árnyékoljuk az ablakokat. A párologtatást és így a levegő hűtését a szobanövények is segítik.
•    Tartózkodjunk hűvös helyen. Tartózkodjunk a lakás leghűvösebb szobájában. Ha a lakást nem tudjuk megfelelően lehűteni, akkor naponta 2-3 órát töltsünk hűvös, hűtött helyen (pl. légkondicionált nyilvános helyen). Ha tehetjük, ne menjünk a szabadba a legforróbb napszakokban és kerüljük a fokozott fizikai aktivitást. 
•    Tartsuk alacsonyan a testhőmérsékletünket és igyunk elegendő folyadékot. Zuhanyozzunk gyakrabban, vagy használjunk nedves borogatást a testhőmérséklet alacsonyan tartása érdekében. Viseljünk laza, jól szellőző, természetes anyagú ruhát. A szabadban védjük magunkat a naptól kalappal, napszemüveggel. Igyunk rendszeresen, de kerüljük az alkoholt és a cukros italokat. Ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal folyadékot. 

Elővigyázatosság, a hővel kapcsolatos problémák korai felismerése

•    Legyünk fokozott figyelemmel a környezetünkben élő idősekre, kiszolgáltatott helyzetben élőkre. Az idősek – különösen ha egyedül élnek, – a betegségük következtében mozgásukban korlátozottak, időskori demenciában szenvedők, mentális betegségekkel küzdők a szokásosnál több segítséget igényelhetnek. Látogassuk meg rendszeresen az egyedül élő szomszédainkat, rokonainkat. Senkit se hagyjunk a tűző napon, a kocsiban még rövid időre sem. 
•    Ismerjük fel a kiszáradás és hőguta tüneteit. A dehidratáltságnak a súlyossága szerint különböző tünetei lehetnek: szomjúság, a száj kiszáradása, növekvő testhőmérséklet és pulzus, duzzadt nyelv, beszéd megváltozása, csökkent szellemi és fizikai teljesítmény. A hőguta jellemző tünetei a verejtékezés hiánya, a testhőmérséklet jelentős emelkedése és az eszméletvesztés. Amennyiben saját magunkon, vagy máson a súlyos kiszáradás, vagy hőguta jeleit tapasztaljuk, fontos, hogy segítséget hívjunk (háziorvosi ügyeletet, vagy mentőszolgálatot). 
A hőség hatásai veszélyesek lehetnek, különösen azok számára, akik életkoruk, meglévő betegségük, vagy élethelyzetük miatt veszélyeztetettebbek. Megfelelő felkészüléssel a hőhullámok egészségügyi hatásai jelentősen csökkenthetők.

Készítették: Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. munkatársai

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size