Választás 2024 - Tájékoztató jelöltek számára

Nyomtatás

az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartott 2024. évi általános választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 5/2024. (III. 12.) IM rendelet 29. §-ában az ajánlás, jelölt- és listaállítással kapcsolatban rögzítettek kiegészítésére:

„A választási iroda az igénylését követően haladéktalanul, de legkorábban 2024. április 20-án adja át az igénylő vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóívet. [Ve. 121. § (2) bekezdés]”

A képviselő- és polgármester jelöltek részére kiadható ajánlóíveket már mostantól és folyamatosan lehet igényelni május elejéig a helyi választási irodánál (a Községházán   Pusztazámor, Munkácsy Mihály u. 1. ), nyitvatartási időben (hétfő-csütörtök 8.00-16.00 óra között, pénteken 8.00-12.00 között). Ezt személyesen, vagy megbízott útján kell megtenni, mert az ajánlóív igénylésének leadásáról átvételi elismervény készül, melyet mind az igénylő, mind az azt átvevő HVI munkatárs aláírja.

Javasolt, hogy az igénylők, vagy jelöltként indulni szándékozók a választási irodában az ajánlóívek igénylését 2024. április 20-a előtt tegyék meg! Az igénylések leadását lehetőség szerint április 15.-től (hétfő) kezdjék meg. Az igénylések leadását követően a választási iroda az ajánlóívek elkészítését már elkezdi, így április 20-án és az azt követő napokon az átadás-átvétel gördülékenyebben halad majd, illetve a várakozási idő is jelentősen rövidebb egy-egy igénylő esetén.

Ajánlóívet igényelni legkésőbb május 6-ig lehet, de arra figyelni kell, hogy az átvett íveket legkésőbb május 6-án 16.00 óráig hiánytalanul le kell adni.

Egy ajánlóíven 8 ajánló számára van hely, így az igényelt ívek számát ennek megfelelően kell meghatározni. Mivel az ajánlások esetében előfordulhat hiba (pl. valaki elrontja a személyi számát), így érvénytelen ajánlás is, ezért érdemes kicsivel több ívet igényelni, mint a feltétlenül szükséges. Sokkal többet viszont felesleges. Az ajánlóívek egyedi azonosítóval vannak ellátva. Az ajánlóívek szakaszos leadására nincs lehetőség, lehetőség szerint az összes átvett (ajánlásokat tartalmazó, vagy üres) ívet egyszerre kell visszaadni a HVI részére. Ez alól egy kivétel van. A teljesen üres ajánlóívek május 7-én is visszaadhatók.

A polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások száma 29, így legalább 4 db ajánlóívet szükséges igényelni.

A képviselő-jelöltséghez 10 érvényes ajánlás szükséges, így a minimálisan szükséges ajánlóív 2 db.

Az „A4 - ajánlóív igénylése képviselőjelöltek és polgármester jelöltek részére” nyomtatvány megtalálható a honlapon (www.pusztazamor.hu / Hírek / Európa parlamenti és az önkormányzati választások 2024), valamint elektronikus kitöltési lehetőséggel a következő címen is elérhető: https://www.valasztas.hu/documents/20182/6213274/A4.pdf/6e3150f8-5393-d252-7316-2c5cc29786fe?version=2.0&t=1712305395616

 

Helyi Választási Iroda

 

Decrease font size Default font size Increase font size