Tájékoztató kiadvány szeizmikus földtanikutatásról Sóskút-Pusztazámor-Érd-Tárnok-Gyúró térségében

Nyomtatás

Frissítve: 2024.03.28-án:

 

Tisztelt Zámoriak!

A korábban jelzett és Zámort is érintő szeizmikus kutatásról a kutatás vezetője (Kovács Attila Csaba geofizikai kutatásvezető, Bayer Construct Zrt.)  a következő, pontosabb tájékoztatást küldte meg:

„Szeretném jelezni írásban, mert elég sok feladatom lett, hogy a jelgerjesztés rész előreláthatólag április 8-án, hétfőn fog kezdődni.

A településen belüli jelgerjesztést egy 12 t-s géppel fogjuk végezni. Ezt egy független, külső szakértő fogja irányítani,  folyamatosan mérve a rezgés paramétereket, nehogy bármilyen kárt okozzunk. Sikerült erre a feladatra a legnagyobb gyakorlattal rendelkező szakembert szerződtetni.

Az érintett utcák a következők:

Petőfi Sándor u, Felsőréti út, Rákóczi Ferenc u., Táncsics Mihály u., Móricz Zsigmond u., Gárdonyi Géza u., Barcza György u., Dobó István u.

A városi (értsd: települési) mérésnél 60 m-ként fog megállni a jelgerjesztő eszköz és kb. 1 percig, három rövid időszakaszban végez rezgést, majd megy a következő pontra.

Amint pontos napot tudok, jelentkezni fogok.”

 

Önkormányzat

 


Korábban írtuk:

 

Tisztelt Zámoriak!

A szórólap közzétételével hírt adtunk arról, hogy április első felében szeizmikus kutatásokat fognak végezni Sóskút, Tárnok és Zámor területén. Kérdésünkre a Bayer Construct Zrt. részéről a kutatás vezetője részletesebb információt adott a kutatás céljából. A célterület nem Zámor, hanem első sorban Sóskút és azon belül is egy szűkebb terület a Bayer telephelyének környezete. A következőkben idézzük a mérnök válaszát:

„A kutatásunk célja, hogy nagy mélységben (több ezer méter), magas hőmérsékletű, nagy entalpiájú termálvizet keressünk, áramtermelés céljából, saját felhasználásra. A nagy mélységű, földalatti képződmények kutatáshoz szükséges szeizmikus mérések segítségével lehet leképezni ezt a tartományt. A kutatás fő célpontja a sóskúti telephelyünk környezete, de ennek pontos leképezéséhez sokkal nagyobb terület vizsgálata szükséges. A teljes kutatás megvalósítására – geofizikai mérések, fúrásos kutatás – nagyon rövid határidőt adott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, ezért a mérés megvalósítását a tavaszi időszakra kellett raknunk, illetve a vizsgálat megvalósításához szükséges eszközök is most állnak rendelkezésre.”

 

Önkormányzat

Szórólap Geotermikus kutatás

Decrease font size Default font size Increase font size