Gépjárműadó: ez évtől egy részletben

Nyomtatás

A gépjárműadó befizetésénél friss változás, hogy 2024-től az adózó – az évközi adókötelezettség keletkezésének, vagy változásának kivételével – az adót egy részletben, április 15-ig fizeti meg. Akinek gondot jelentene anyagilag az adó egyösszegű éves befizetése, azoknak részletfizetési lehetőséget biztosítanak – nem is kettő, hanem öt részletre bontva. Ezt külön kell kérni a NAV-nál. Minden más esetben 2024-től már egyszerre kell majd a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig.

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ, jelenleg a 0–3 éves autóknál kilowattonként 345 forint, a 4–7 éveseknél kilowattonként 300 forint,  a 8–11 éveseknél kilowattonként 230 forint, a 12–15 éveseknél kilowattonként 185 forint, és a több mint 16 éveseknél pedig kilowattonként 140 forint.

A gépjárműadó 2024 évében változatlanul befizethető banki átutalással, levélben mellékelt csekkel (2024 gépjárműadó befizetés postán), személyesen a NAV ügyfélszolgálaton, vagy az EFER-en keresztül is. A gépjárműadó befizetése történhet továbbá NAV-mobil applikáción és a NAV Ügyfélportálon keresztül is.

 

Decrease font size Default font size Increase font size