Változik az italoskartonok kezelésének, begyűjtésének rendszere

Nyomtatás

2024. január 1-től a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) irányításával Magyarországon is új italoskarton-begyűjtési rendszer épül ki. Azért van szükség változtatásra, mert a jelenleg forgalomba kerülő évi mintegy 3,3 milliárd db italcsomagolásnak jelenleg csak töredékét forgatjuk vissza újrahasznosításra, így a jelenlegi begyűjtési rendszerrel országosan nem lenne elérhető az az európai uniós elvárás, hogy 2029-ig az összes italoskartonnak legalább a 90%-át újra kell hasznosítani.

Az elváráson túl pedig környezetvédelmi és nyersanyagfelhasználási szempontból is ijesztő, hogy minden magyar ember kezében naponta átlagosan keletkezik egy darab ilyen hulladék, és az így keletkező hulladéktömegnek ma még több mint a fele hulladéklerakóban, vagy erdő szélén, árokparton végzi.

Az új rend lényege az lesz, hogy az ital megvásárlásánál minden egyszer használatos dobozért, üvegért és palackért +50 Ft-ot kell majd fizetni, amit visszakapunk, ha visszavisszük a hulladékká vált üres edényt a begyűjtőpontra.

A szabályozás szerint minden olyan üzletben lesz a MOHU-nak automata visszaváltó berendezése, amely 400 nm-nél nagyobb alapterületű, és zömében élelmiszert forgalmaz. Ez legalább 2000 visszaváltó pontot feltételez, de önként is kérhetnek az üzletek visszaváltó automatákat. Ennek nyomán a szakemberek szerint várhatóan kb. 5000 ilyen átvételi pont lesz Magyarországon. Az 50 Ft-os betétdíjat többféle módon kaphatjuk majd vissza. Akár közvetlenül a kasszánál készpénzben, vagy számlára utaltatva, akár levásárolható utalványként, vagy törzsvásárlói bónuszként, esetleg utalhatjuk egy jótékonysági szervezetnek is.

Az eddig is visszaváltható, többször újratölthető edények szabályai nem változnak, azok betétdíját továbbra is a palackozó/forgalmazó cég határozza meg. A változás csak azokat az un. egyutas italtartókat érinti, amelyeknek a térfogata 0,1 és 3,0 liter között van. Az újonnan gyártott és forgalmazott italokon lesz egy jelzés, ami mutatja, hogy az a termék érintett a rendszerben. A jogszabály fél év türelmi időt határoz meg a teljes bevezetésig, tehát ez év júniusáig még kerülhetnek a polcokra olyan italok, amelyeken nem lesz rajta a jel. Ezekért még nem kell megfizetni az 50 Ft visszaváltási díjat, így ezeket júniusig továbbra is majd a szelektív gyűjtőbe tegyük. A jelenleg otthon lévő sörösdobozaink, PET-palackjaink, borosüvegeink – mivel még szintén nem hordozzák a jelet – nem lesznek visszaválthatóak, nem érdemes őket halmozni egy jelentősebb visszaváltási utalvány reményében.

A visszaváltás pedig csak akkor fog működni, ha az automata felismeri majd az edényt, ha le tudja olvasni annak kódját. Ezért kell teljes épségében megtartani, ezért nem szabad kilapítani.

Ettől a változástól azt reméli a szakma, hogy Magyarországon 3 éven belül elérjük a 90-95%-os újrahasznosítási arányt az italosdobozok terén. Ez szép és ambiciózus cél, ezzel sokat segítünk a környezetünkön, de ne felejtsük el mindeközben, hogy az egyszerhasználatos edények előállítása és visszaforgatása nagyon jelentős energiafelhasználással jár, nagyon jelentős ökológia terhet jelent.

Szerencsére azonban látványosan terjednek, és egyre népszerűbbek a fiatalok és idősebbek körében is a kulacsok, amit betétdíj nélkül akárhányszor felhasználhatunk, és azzal töltjük fel, amivel csak akarjuk.

 

(Forrás: Palotai Zoltán, Magyar-kút, etyeki kulturális, közéleti havilap)

Decrease font size Default font size Increase font size