Pest vármegyében is felvehető az új Covid-vakcina

Nyomtatás

A légúti megbetegedések ellen leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk. Ne várjuk meg a megbetegedés kialakulását, ne vállaljuk a súlyos kimenetelű kockázat lehetőségét! A légúti fertőzések még mindig jelentős mértékben és erővel vannak jelen a lakosság körében. Az ismert kórokozók közül a légúti megbetegedések legnagyobb részét a Covid–19 betegséget okozó SARS-CoV-2 és az influenzabetegséget okozó influenzavírus okozza.

Leghatékonyabban mindkét megbetegedés védőoltással előzhető meg!  Mind a Covid–19-megbetegedés, mind az influenzamegbetegedés ellen rendelkezünk védőoltással. A védőoltás nem ad garanciát arra, hogy nem betegszünk meg, de igen nagymértékben csökkenti annak az esélyét, hogy súlyos, akár halálos kimenetele legyen a megbetegedésnek.

A védőoltások elsődleges célja a súlyos, akár kórházi ellátást igénylő megbetegedések, a halálesetek megelőzése. A védőoltások különösen fontosak az ún. kockázati csoportba tartozók részére: azoknak, akik  életkoruk, egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen személyeket az SARS-CoV-2 vírus vagy az influenzavírus átadása révén fokozottan veszélyeztethetik.

A lakosság körében jelenleg dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns ellen kifejlesztett új Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina már elérhető a kijelölt vármegyei kórházi oltópontokon. A Covid–19 elleni védőoltás továbbra is ingyenesen kérhető. A védőoltáshoz időpontot foglalni az EESZT online időpontfoglaló felületén lehet. Az influenza és a Covid–19 elleni védőoltás akár egyszerre, akár két különböző időpontban is beadható.

A légúti fertőzések szezonja még nem ért véget, még mindig jelentős mértékben történnek megbetegedések. Még nem késő beoltatni magunkat, védve ezzel saját és mások egészségét.

Oltópontok Budapesten és Pest vármegyében:

Lakossági tájékoztató (ingyenesen hívható) telefonszám: 1812

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal

 

Decrease font size Default font size Increase font size