Tájékoztatás kutak engedélyezésével kapcsolatban

Nyomtatás

Tájékoztatás kutak engedélyezésével kapcsolatban

 

Elöljáróban rögzíteni kell, hogy Zámor esetében január 1-től továbbra is bejelentés és engedélyezési kötelezettség alá esnek a kutak. A sajtóban általában csak az volt olvasható, hogy a háztartási kutakat nem kell majd bejelenteni. De a törvényben van egy nagyon lényeges pont. Ez a könnyítés azokra a területekre vonatkozik, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes településnek minősülnek. A kockázatos területeken továbbra is szükséges a bejelentés vagy engedély. Ezeket a területeket a vízkészletvédelmi országtérkép mutatja meg. Ezen jól látható, hogy Zámor területe a hulladékkezelő központ és környéke kivételével kockázatos terület. Azaz a lakott belterület, a Szőlőhegy, a Szilvás és a tanyás övezetek is ebbe tartoznak.

furt kutak terkep

 

A vízgazdálkodásról szóló törvény és más jogszabályok kétféle kutat különböztetnek meg. A háztartási és a mezőgazdasági célú kutakat.
Ha valakinek már régebben létesített mezőgazdasági célú kútja van, amelynek talpmélysége nem haladja meg az 50 métert és nem éri el az első vízzáró réteget, az jövőre is mentesül a bejelentési kötelezettség alól, bírságot sem kell fizetnie. Ha azonban 50 méternél mélyebb, vagy 50 méternél nem mélyebb, de eléri a vízzáró réteget az csak akkor mentesül a komoly összegű bírság fizetése alól, ha 2023. december 31.-ig fennmaradási engedély iránti kérelmet nyújt be a vízügyi hatósághoz (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Főosztálya).
A háztartási kutak esetében is hasonló a helyzet. Ha a korábban létesített kút nem gazdasági célú vízigényt elégít ki, hanem háztartási igényt (azaz épület és az ahhoz tartozó udvar, kert ellátása), a vízfelhasználás nem haladja meg az 500 m3/év mennyiséget és a kút talpmélysége nem éri el az első vízzáró réteget, akkor mentesül a bejelentési kötelezettség és a bírság alól. Ha még nincs épület, akkor a szabály arra a telekre vonatkozik, ha a kút épület építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező telken van.
De, aki jövőre akar ilyen kutat létesíteni az Zámoron továbbra is csak előzetes bejelentés után teheti meg. Ha ezt elmulasztja fennmaradási engedélyt kell kérnie és bírságot kell fizetnie. A háztartási kutaknál jelenleg még a helyi jegyző a vízügyi hatóság. Azaz a bejelentést helyben kell megtenni, a kút létesítésére a jegyző adhat még engedélyt.
A jogszabály hézagos, ezért felhívom a kutat létesítők figyelmét, hogy aki most még ebben a nagyjából két hónapban akar háztartási kutat létesíteni bejelentés nélkül az fontolja meg! Először is, egy kútfúrás nem kis költség, aki ilyen munkát rendel, az nyugodtan kérheti a kútfúrót, hogy készítse el a nem túl bonyolult, nagyjából 2-3 oldalas műszaki dokumentációt. A vállalási árba bele kell férjen. A jegyző eljárása jelen pillanatban díjmentes, lehet jövőre is az lesz. (Régebben mindössze 5.000 Ft volt az eljárási díj). Ami ennél is fontosabb, az az, hogy az első vízzáró réteg területenként eltérő mélységben húzódik. Nem lehet kijelenteni, hogy 50 méteren, vagy mélyebben húzódik. Vannak olyan területek a környéken, ahol 20-30 méteren, vagy a felszínhez még közelebb találhat. Ha ez a fúrás során derül ki, a kút akkor is jogellenesen létesítettnek számít, ha december 31.-e előtt készült el. Akkor pedig jöhet a már említett fennmaradási engedély és bírság.

De ezek a könnyítések csak a meglévő kutakra vonatkoznak. Jövő év január 1. napjától új kút létesítése - legyen szó akár gazdasági célú, akár háztartási kútról - kizárólag engedély alapján lehetséges!

Ne gondolja senki, hogy ez a lakók öncélú hatósági vegzálása. A vízgazdálkodásról szóló törvény kimond egy fontos dolgot:

"A vízkészlet fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében a vízügyi igazgatási szervek irányításáért felelős miniszter és a vízgazdálkodásért felelős miniszter együttes feladata az ország területének vízkészletvédelmi szempontból történő vizsgálata tudományos és monitoringmódszerekkel, valamint e vizsgálat eredményeként a vízkészletvédelmi országtérkép elkészítése. A vízkészletvédelmi országtérkép meghatározza

  1. a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeket és
  2. a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területeket."

Másik cikkben is írtam már, vitathatatlan, hogy a következő évtizedekben az iható és az öntözésre felhasználható víz stratégiai jelentőségű kincs lesz. Sőt sok helyen már ma az. Nem lehet elégszer idézni a neves környezetvédő, David Brower mára szállóigévé híresült mondását:
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”


Dr. Újházi Miklós

 

Vízkészletvédelmi országtérkép:

https://geoportal.vizugy.hu/portal/apps/webappviewer/index.html?id=506e891e238e47b4a9cb63f27773e9d0

Ha a linkre kattintva nem megnyitható, akkor a Kúttulajdonosok honlapján, a https://kuttulajdonos.vizugy.hu honlapon a „Mire figyeljünk a kút használatakor” – vízbázisok védettségének térképe útvonalon lehet a térképet elérni sok más hasznos információval együtt.

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size