Vezetés közben figyeljünk a vadakra!

Nyomtatás

Szeretném a tisztelt zámori lakosok figyelmét felhívni egy olyan jogszabály-módosításra, amely eddig nem kapott túl sok figyelmet, viszont érintheti mindennapi közlekedésünket.

Zámort két irányban lehet elhagyni gépjárművel. Mind az autópálya, mind Sóskút felé olyan mezőgazdasági területen vezet át az út (külterület, zártkert), ahol különösen alkonyattól pirkadatig gyakran találkozhatunk az úton vadakkal. De aki gyakran jár ezeken az utakon, világos nappal is láthatott átvonuló őzeket, vadnyulat, fácánt. Az eddig is egyértelmű szabály volt, hogy ha az úton kint van a vadveszélyt jelző tábla, akkor mind a vadásztársaság, mind az útkezelő mentesül a vad elütése miatt bekövetkező kár megtérítése alól. Tehát aki jelzett úton karambolozott nagyvaddal vagy ütött el kisebb vadat, és emiatt szorult javításra a kocsija, az maga kellett hogy a kárt viselje. Tábla nélküli szakaszon bekövetkező balesetnél viszont megfelelő rendőri intézkedés, helyszíni jegyzőkönyvek birtokában igényelhette kárának megtérítését az említett szervezetektől.

Mostantól erre már nem lesz lehetőség. Bárhol autózzon a kedves zámori lapolvasónk az országban, erdős-mezős részeken különösen figyeljen a vadak mozgására, és a már említett szürkületi időszakban és éjszaka tegye ezt fokozott figyelemmel. Ugyanis az új módosítás kimondja, hogy a vadak természetes mozgása során bekövetkezett balesetek esetében sem a vadásztársaság, sem az útkezelő nem felelős. Ez alól csak az jelent kivételt, ha a vadat éppen vadászok űzik (pl. hajtóvadászat).

Ismét olyan módosítás történt tehát, amely a vadászok, vadásztársaságok eddig sem túlzott felelősségét még inkább a nullához közelíti. Egyre inkább tapasztalhatjuk, hogy bármi történik a közúton, annak hibása, felelőse a veszélyes üzem elve alapján a gépjárművezető. Abban nincs változás, hogy ha valaki véletlenül mégis elüt egy vadat, legyen az fácán vagy akár szarvas, azt haladéktalanul be kell hogy jelentse a vadásztársaságnak, vagy ha ezt hirtelen nem tudja megtenni, akkor a rendőrségnek. Eszébe se jusson a vadat elvinni még megőrzésre se, mert az elütött vad is a vadásztársaság tulajdona, annak elvitele lopás, amely értékhatártól függően bűncselekmény is lehet.

Minden gépjárművezetőt arra kérek, hogy vadveszélyes helyeken fokozott figyelemmel vezessen, saját és a vele utazók személye, valamint gépjárműve épsége érdekében!

 

Dr. Újházi Miklós

jegyző

Decrease font size Default font size Increase font size