Mire figyeljünk kánikula idején?

Nyomtatás

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Kánikula idején lehetőség szerint tartózkodjunk hűvös helyen, illetve árnyékban, és kerüljük a fizikai munkát, különösen délelőtt 11 és délután 3 óra között. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is (ez a folyadék inkább víz legyen, ne pedig cukros üdítő, pláne ne alkohol.) Ha a szabadban tartózkodunk, árnyékban is használjunk fényvédőt. Az idősek, a cukor-, illetve magas vérnyomásos betegek kiemelten figyeljenek ezekre a tanácsokra, mert a beteg emberek jobban ki vannak téve a kánikula negatív hatásainak.

Ha klímát használunk, a berendezést pár fokkal állítsuk csak a kinti hőmérséklet alá. Azaz ha odakint 30-32 fokot mutat a hőmérő higanyszála, 26-28 foknál ne hűtsük le jobban az otthonunkat. Akinek nincs klímája, vagy nem szeretné használni, a függönyök behúzásával, illetve a redőny leengedésével zárhatja ki a napfényt a lakásból.

Ha autóba ülünk, gyereket, állatot még lehúzott ablaknál se hagyjunk az autóban. Házi kedvenceinkre otthon is figyeljünk: mindig legyen friss víz a táljukban, és legyen egy olyan árnyékos sarok, ahová elvonulhatnak hűsölni.

 

Decrease font size Default font size Increase font size