Változások a vonatközlekedésben

Nyomtatás

Július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűntek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek. A helyükbe új, egységes árazású helyjegyek léptek a vasúti távolsági közlekedésben.

Július 1-jétőlSzombattól már az országbérletek is felhasználhatók az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az országbérleteseknek ehhez csak helyjegyet kell váltaniuk. Jelentősen átalakulnak az okosjegyek is. A legfontosabb változás, hogy az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem. Ezzel egyidejűleg változik az okosjegy visszaválthatósága is, vagyis az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza – adta hírül a Mávinform.

Az új díjszabási rendszerhez az okosjegyek árazása is igazodik. Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni. A nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása is. Tíz kilométer távolságig 400 forint, 10,1–15 kilométer között 450 forint, 15,1–20 kilométer között 500 forint, 20,1–25 kilométer között 550 forint, 25,1–30 kilométer között 600 forint lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt.

Ez a változás érzékenyen érinti az agglomerációban élőket, ugyanis jelentősen emelkedik a HÉV-jegyek ára. A Budakalász–Békásmegyer viszonylatban például az eddigi 250 helyett szombattól már 400 forintot kell fizetni. A MÁV-HÁV célja a bérletvásárlásra, vagyis a rendszeres használatra ösztönzés lehet ezzel a döntéssel, a bérletek ára ugyanis most nem emelkedik.

A Mávinform felhívja a figyelmet arra, hogy az M3-as metró felújításának befejezésével, július 1-jétől a Budapest bérletekkel már nem lehet a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a helyjegyes vonatokon vagy kocsikban utazni, és ezen a viszonylaton belül a korábbi felármentesség is megszűnik.

Az új díjszabályozással kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján, a Belföldi utazás/üzletszabályzat menüpontban. Az orszagberlet.hu weboldalon tájékozódhatnak az utasok a júliustól országbérlettel is igénybe vehető InterCity- és helyjegyköteles vonatokról. A Balaton menüponton belül pedig hasznos információk, javaslatok érhetők el az igénybe vehető vonatokról. 

 

Decrease font size Default font size Increase font size