Szemétszedés a Föld napja alkalmából

Nyomtatás

A Zöld Zámor Egyesület április első vasárnapjára hirdette meg a szokásos szemétszedő rendezvényét, amit az önkormányzat zsákokkal, konténerrel, anyagi hozzájárulással támogatott.

A meghirdetett időpontban, az iskola előtti parkolóban szép számmal jelentek meg a tettre kész, többségében kisgyerekes családok. Szerencsére az időjárásra sem lehetett panaszunk, még a nap is kisütött. Miután mindenki kapott zsákokat és kesztyűt, több csapatot alkottunk. A kisgyerekesek maradtak a faluban, a Szőlőhegy és környékét tisztogatták. Egy másik csapat a gyúrói utat, a harmadik a patakmedret, a negyedik a kivezető utat, az ötödik pedig a Hulladéklerakóval szemben lévő kiserdőt tette rendbe, egészen a patakig. Nagy segítséget jelentett, hogy volt, aki kisteherautóval érkezett, így a hatalmas szemétkupacokat nem kellett zsákokba tenni, hanem rögtön a teherautó platójára dobálhattuk. Olyan ember is akadt, aki saját autójával szállította a résztvevőket.

Sajnos idén is megtöltöttünk sittel, építési és háztartási hulladékkal három konténert. A legtöbb szemét a kiserdőnél volt, annyi, hogy nem is értünk a végére, ezért ide még vissza kell majd mennünk, ahogy a patakhoz is.

Mialatt mi szorgalmasan gyűjtöttük a szemetet, egy kedves anyuka és segítője főztek nekünk egy nagy bogrács paprikás krumplit, amit mindenki a saját tányérjába kapott és saját evőeszközével ehetett meg. Ennek köszönhetően nem kellett műanyag tányérral és evőeszközzel tovább növelnünk a falu határában lévő szemétdombot.

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek, és külön köszönet azoknak a szülőknek, akik elhozták kisgyerekeiket is. Reméljük, hogy ezek a gyerekek már nem fognak a szemetelők táborába tartozni, és megtanulják, hogy a hulladék mennyiségét már a vásárlásnál csökkenthetjük – például viszünk magunkkal kosarat, kis zsákokat a gyümölcshöz, zöldséghez, piacra járunk, hazai termelőtől vásárolunk, azt vesszük, aminek szezonja van, és ha lehet csomagolásmentesen vásárolunk.

 

Zöld Zámor Egyesület – Rátay Csilla

Decrease font size Default font size Increase font size