A legmagasabb szintű hőségriasztás van érvényben

Nyomtatás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleményben figyelmeztet, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást – adta hírül az MTI.

A szabadságukat vízparton töltők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kiemelték a napsugárzás elleni védekezés fontosságát is, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használatára biztattak, amellyel időről időre újra be kell kenni a gyermeket, főleg ha a vízben játszanak.

Napégés esetén a bőrfelület hűsítését és bőrnyugtató készítménnyel való kezelését tanácsolják, napszúrás tünetei esetén – fejfájás, hányinger, hányás, levertség – pedig bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolják.

Fontos megjegyezni, hogy továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.  A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban – kérték.

Fokozott óvatosságra intették a gépjárművel közlekedőket is, ugyanis rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

A hőségriasztás augusztus 18-áig, csütörtökig van érvényben.

 

Decrease font size Default font size Increase font size