Tűzgyújtási tilalom

Nyomtatás

Június 30-ától Pest megyében és Veszprém megyében is életbe lépett a fokozottan tűzveszélyes időszak.

A jelenlegi elrendeléssel érintett területek nagy kiterjedésű, magas tűzveszélyességű erdőállománnyal rendelkeznek, sok esetben a lakott területek közé ékelve. A talaj mindkét megyében kritikusan száraz, csapadék továbbra sem várható és előreláthatólag folytatódik a kánikula. Mindezek miatt nagy az esély az intenzív, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulására.

A fokozott tűzkockázatot figyelembe véve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. június 30-tól elrendeli a tűzgyújtási tilalmat Pest megye és Veszprém megye teljes területén. Mindamellett fenntartja a korábban bevezetett korlátozást a hat alföldi megyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak.

 

Decrease font size Default font size Increase font size