Átadták az Érdi Járásbíróságot és Ügyészséget

Nyomtatás

Április 30-án átadták az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség új, Szabadság téri épületét. Az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség illetékességi területe Érd, Diósd, Százhalombatta, Pusztazámor, Tárnok, Törökbálint és Sóskút településekre terjed ki.

Az intézmény létrehozásának gondolata már 1993-ban megfogalmazódott a Budaörsi Járásbíróság felállításakor, végül többéves előkészítő munka után, 2019. január 1-jén kezdte meg – eleinte ideiglenes épületben – a működését. Az Érdi Járásbíróság a Budapest Környéki Törvényszék tizennegyedik járásbírósága lett, létrehozásával 130 ezer ember intézheti ügyeit Érden.

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint az Érdi Járásbíróság az egyik legnagyobb ügyforgalmú bíróság is a Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területén: 2021-ben összesen 3416 ügy érkezett a járásbíróságra, amelynek 68%-a polgári, 32%-a pedig büntető és szabálysértési ügy volt. A jelentős ügyforgalomhoz igazodik a bíróság létszáma is. Az Érdi Járásbíróságon jelenleg 11 bíró és 29 igazságügyi alkalmazott dolgozik.

Az Érdi Járásbíróság épületében összesen 10 tárgyalótermet és egy ügyfélközpontot alakítottak ki. Az első és a második emeleten irodák és egy könyvtár található. Az épület külső munkálatai során új utcai burkolatot, járdákat és ügyfélparkolót alakítottak ki, a dolgozók részére parkolóhelyek a belső udvaron állnak rendelkezésre.

Az új épületkomplexumban nemcsak az Érdi Járásbíróság, hanem az Érdi Járási Ügyészség is helyet kap, amely az ügyészi létszámát tekintve Pest megye harmadik legnagyobb ügyészsége, csak a Budakörnyéki és a Gödöllői Járási Ügyészség előzi meg. A szervezeti egység összesen 15 munkatársból áll.

Érd Pest megye 187 települése között az egyetlen megyei jogú város. 70 000 fő körüli lakosságával messze a legnépesebb település. Igazságszolgáltatási szempontból Érd és térsége korábban Budaörshöz tartozott.

Forrás: erdmost.hu

Fotó: Endresz Dóra

 

Decrease font size Default font size Increase font size