Postázzák az értesítőket

Nyomtatás

Január 31-én kezdik kézbesíteni a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt. Aki február 11-éig nem kap értesítést arról, hogy szerepel a névjegyzékben, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, valamint a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Jelölik azt is, hogy a szavazókör akadálymentesített-e.

Az értesítő tartalmazza azt is, hogy aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, vagy a nemzetiségi névjegyzékbe vételénél nem kérte, hogy az terjedjen ki az országgyűlési képviselők választására is, a parlamenti választáson egy egyéni képviselőre és egy pártlistára szavazhat. Ha a pártlisták helyett inkább a nemzetisége országos önkormányzata által állított listára kívánna szavazni, március 18-án 16 óráig kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét, az országgyűlési képviselők választására kiterjedő hatállyal.

Azok a választópolgárok, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben, egy egyéni képviselőre és nemzetiségük országos önkormányzata által állított listára szavazhatnak. Ha a nemzetiségi lista helyett inkább pártlistára kívánnak szavazni, ezt levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül március 30-án 16 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással április 1-jén 16 óráig kérhetik.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 3-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Forrás: mti

 

Decrease font size Default font size Increase font size