Önálló régió lett Pest megye – több uniós pénz érkezhet a térségbe

Nyomtatás

Az Európai Bizottság elfogadta a 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási szabályokat, melynek értelmében Pest megye leválik Budapestről és önállóan támogathatóvá válik, így a cégek az eddigi 0% helyett 50–70%-ig terjedő támogatásra lesznek jogosultak.

portfolio.hu most azt írja, a relatív alulfejlett Pest megye levált az EU-átlagnál fejlettebb Budapestről és önálló régióvá vált 2021-től, amelyet már az Európai Bizottság is jóváhagyott, emiatt megváltozott a regionális támogatási térkép is és mindezek nyomán a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklusban Pest megye már önálló régióként jogosult uniós forrásokra, ennek köszönhetően jelentős közlekedésfejlesztési, szenny- és ivóvíz-, valamint a környezetvédelmi pályázatokra is számíthat a céges pályázatok mellett.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a 2021–2027-es ciklusban csupán a települési önkormányzatokat fejlesztő operatív programban a tervek szerint 140 milliárd forint fog jutni a Pest megyeiek részére.

Azzal, hogy a Pest önálló régióvá vált, a megyei emberek, vállalkozások, önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek számára is megnyílhatnak az uniós pályázati lehetőségek.

Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére jóval kedvezőbb európai uniós feltételek lesznek érvényesek a 2021–2027-es időszakban, és az érintettek nagyságrendekkel nagyobb forráshoz juthatnak majd, mint valaha.

Pest megyében 187 településen 18 járásban több mint 1,3 millió ember él. Magyarország területének mintegy 7 százalékát foglalja el, s népességének körülbelül 12 százalékának ad otthont a megye. A regisztrált vállalkozások száma több mint 230 ezer, ez az országban regisztrált vállalkozások 12,8 százaléka; a nonprofit szervezetek – amelyek számára szintén megnyílik a pályázati lehetőség a 2021–2027-es időszakban – száma több mint 6300, ez az ország összes nonprofit szervezetének 10 százaléka.

Az uniós támogatásokról és az önkormányzatok lehetőségeiről ide kattintva olvashat bővebben!

Forrás: erdmost.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size