A napsugárzás hatása a bőrre

Nyomtatás

A napfény az élet nélkülözhetetlen velejárója, mely ultraibolya sugárzásból, látható fényből és infravörös sugárzásból áll, ami a Nap melegét adja.

Az ibolyántúli sugarak sokrétű hatást gyakorolnak az emberi szervezetre: segítik a vérkeringést és anyagcsere-fokozók; javítják a szeborreás, aknés bőr állapotát; növelik a mirigyfunkciók aktivitását; megvastagszik tőlük a hámréteg; gyorsítják a sejtek osztódását, ezáltal szarufelhalmozódás miatt a bőr durvává és érdessé válik; vírus- és baktériumölő hatásúak; pigmentképző hatásuk van, a bőr festékanyaga, a melanin ennek a sugárzásnak köszönhetően nagyobb mennyiségben termelődik; a bőrünk mélyebb rétegeibe érve bőröregedést, fénykárosodást okoznak.

Az előzőek alapján tehát fontos betartanunk a helyes napozás szabályait. Fokozatosan kell a bőrünket hozzászoktatnunk a napsugárzáshoz, amely először maximum 10 perc legyen, amely azután egészen 1,5 óráig növelhető. Ha nagyon sokáig tesszük ki a bőrünket a nap káros hatásainak, akkor erős bőrpirosság, akár rosszindulatú szövetszaporulat is kialakulhat.

Fontos, hogy 11 és 15 óra között, ha tehetjük, ne tartózkodjunk a napon, mert a sugárzás ilyenkor a legintenzívebb. Nagyon fontos a megfelelő fényvédő használata.

Egy jó napozótermék biztonságos UVA- és UVB-védelemmel rendelkezik, megszűri az UV-sugarak 95%-át. Mivel napozás során az UV-sugárzásnak köszönhetően szabadgyökök keletkeznek, ezért fontos, hogy az a nedvességpótló hatóanyagok mellett olyan összetevőt is tartalmazzon, ami védelmet nyújt ez ellen. A kiválasztása során figyeljünk oda, hogy parfümmentes legyen, mert az allergiát okozhat, valamint az UV-sugárzás hatására pigmentfoltot hagy a bőrünkön.

Mit is jelent a SPF- Sun Protection Faktor? Megmutatja, hogy hányszor tovább tartózkodhatunk a napon, míg védve vagyunk a káros sugarak ellen. Például, ha védelem nélkül 10 perc alatt keletkezik bőrpír a bőrünkön, akkor egy 30 SPF fényvédő 30 szorosára hosszabbítja meg ezen időt, tehát 300 percre (5 órára). Ne feledjük, ha közben lezuhanyozunk vagy megmártózunk, akkor újra be kell kennünk magunkat.

A fényvédők fontos összetevőket tartalmaznak.A fizikai védelemről a kaolin, cink-oxid, titán-dioxid gondoskodik, melyek visszaverik, megtörik a sugarakat.

Kémiai védelem eszközei a fahéjsav- és benzofenon-származékok, melyek molekulaszerkezetük révén elnyelik a sugárzás energiáját. Növényi összetevők például a szezámolaj és a paradicsommag-olaj, de ezek fényvédő képessége nagyon eltérő.

Ruzsics-Kerekes Tímea kozmetikus

 

Decrease font size Default font size Increase font size