Nem fog sérülni a zámoriak megszokott nyugalma!

Nyomtatás

Tájékoztató írás olvasható a Zámori Hírek most megjelent, idei 2. (áprilisi) számában az újragondolt Noel Tanya pusztazámori működéséről. A cikkben a tanya tulajdonosai ismertetik elképzeléseiket, terveiket. Az írás e helyütt is közreadjuk (olvasható még a honlapon az újság pdf-es változatában is).

Négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Érden, a Bibic utcában az oroszlánjairól elhíresült Noel Tanya. A létesítmény több alkalommal is az újságok címlapjára került, hol az önkormányzat indította kényszerbezárások miatt, hol a mentett oroszlánok okán. Egy biztos, a hely egészen a végleges bezárásáig töretlen népszerűségnek örvendett. Kolonits Attila, a tanya tulajdonosa végül belefáradt az engedélyekért vívott harcba, és látva a teljes elutasítást, valamint a konstruktív hozzáállás hiányát, bezárta a Noel Tanyát.

Az azóta eltelt időszakban a tulajdonosok több környező városban tárgyaltak azokról a lehetséges területekről, melyek új otthont nyújthattak volna a tanyának, holott az újranyitás korántsem volt biztos. Végül gyermekük, a névadó Noel vette rá szüleit arra: ne adják fel az álmaikat és folytassák azt a munkát, amibe az egész életük már benne van.

Ami ez után következik, az sokak számára már nem ismeretlen. Ugyanis hallották vagy értesültek az Érd FM-en leadott interjúról, melyben Kolonits Attila mesélt a múltról, a közeljövőben megvalósítandó terveikről, illetve a távolabbi elképzeléseikről. Hosszas egyeztetés után végül Pusztazámoron, a Konstantin lovardában fogja megnyitni kapuit az újragondolt Noel Tanya, mely inkább a falusi élet, a tanyasi állatvilág bemutatására, oktatásra fogja helyezni a hangsúlyt. Terveik szerint szoros együttműködést alakítanak ki a környező óvodákkal és iskolákkal, hogy a gyerekeknek az állatvilággal kapcsolatos ismereteit ne a tankönyvekre kelljen korlátozni. Tanösvényeket szeretnének létesíteni, továbbá ismeretterjesztő anyagok elhelyezését tervezik, melyek mind azt a célt fogják szolgálni, hogy minél mélyebb ismereteket tudjanak a látogatók szerezni az állatokról.

A rádióinterjú óta a falusiak a közösségi médiában osztották meg egymással érzéseiket a nemsokára kapuit megnyitó Tanyáról – ugyanakkor sok spekuláció és félreértés övezi a témát. A Noel Tanya népszerűsége Érden elsősorban annak volt köszönhető, hogy egyedülálló módon mutatták be az állataikat. Nemcsak arra volt lehetőség, hogy a gyerekek kézbe vegyenek egy nyulat, kiscsibét vagy épp egy kis kecskét, de a karámokat is úgy alakították ki, hogy a lehető legjobb betekintést tudják adni az állatok hétköznapjaiba. Nem volt ritka, hogy egyik- másik látogató egy kakassal a hóna alatt sétálta végig a területet. Minden állat szelíd volt és kézhez szoktatott, amibe nagyon sok munkát és energiát fektettek a tulajdonosok. Ez az a hitvallás, ami az új helyen is megmarad.

Ugyanakkor – tanulva a múlt hibáiból – a tanya elsődleges célja a háziállattartás, -szaporítás és a szaporulat értékesítése lesz, de emellett elengedhetetlen a látogatók fogadása, mely azt a célt szolgálja, hogy fedezze az állatok takarmányozási költségeit. Céljuk, hogy a családokat, a gyerekeket kicsábítsák otthonaikból, a képernyők mögül és a természet adta élményekkel helyettesítsék azt. Figyelembe véve a fentieket, bizton állítható, hogy nem fogja hétvégente többezres tömeg célba venni a falut, ezzel tönkretéve azt a nyugalmat, amiért most szeretnek a helyiek itt élni.
Sok zámori lakos megkérdőjelezi a szükséges engedélyek, önkormányzati hozzájárulások meglétét – pedig háziállatok és háziasított állatok tartásához nem szükséges sem speciális engedély, sem a polgármesteri hivatal jóváhagyása. Ugyanakkor aktív párbeszéd kezdődött a felek között arról, hogyan tudja a tanya a legkevésbé terhelni a falu infrastruktúráját. Sőt, a tulajdonosok szeretnénk a lovarda melletti területhez vezető földutat megcsinálni, hogy ezzel is csökkentsék az esetleges forgalom okozta port. A nyitást májusra tervezik, de a pontos időpontot a Tanya Facebook-oldalán fogják megosztani később, érdemes követni őket.

Kolonits-Ács Kitti

(Ugyancsak e lapszámban olvasható dr. Újházi Miklós jegyzőnek a kérdéskörrel kapcsolatos írása.)

Decrease font size Default font size Increase font size