Digitális Falu Program „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” Pusztazámoron

Nyomtatás

Digitális Falu Program

„A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” Pusztazámoron

mfp

A Kormány célkitűzései között szerepelt többek között a vidéki kistelepüléseken élők életminőségének javítása és a vidéki térségek fejlesztése amikor meghirdette a Magyar Falu Program keretében „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” pályázati kiírást. Szem előtt tartva a kistelepülések vonzerőjének és élhetőségének javítását különböző digitális, illetve okos megoldásokkal.

Pusztazámor Községi Önkormányzat sikeresen pályázott 2019-ben erre a MFP-NHI/2019 kódszámú pályázatra. Településünk összesen 4.802.569 forintra nyert támogatást, vissza nem térítendő formában.

A pályázat keretein belül megvalósított Digitális Falu Program lehetőséget biztosított ingyenes informatikai alapkompetencia képzésen való részvételre. Községünk ezt a programot 40 év felettiek számára hirdette meg.

A mai rohanó világban és fejlett technikai körülmények között nagy szükség van a digitális írástudás elsajátításának elősegítésére, hiszen ennek a tudásnak nagy az életminőség-javító potenciálja, csökkenti a generációs szakadékot korunk fiataljaival szemben.

Digitális Falu Program lebonyolítása során, a részvevők megismerhették a digitális, online világot, többek között:

  • az érintőképernyős digitális eszközhasználatot,
  • az internet használatát,
  • e-mail levelezést,
  • online kapcsolattartást,
  • közösségi média használatát,
  • elektronikus ügyintézés lehetőségeit
  • a Digitális Falu Program toborzásának kiterjesztése a közigazgatási határainkon túlra rendkívül hatásos szakmai szempont volt. Tárnok, Sóskút, Gyúró területek toborzása, megalapozta az infokommunikációs falvak összekapcsolódásának lehetőségét

 

Az oktatás referenciája társadalmi és szociális felméréseken alapult, amelyet tapasztalatok és számos gyakorlati kutatás előzött meg. A községben és a környező településeken korábban még nem volt ilyen jellegű felzárkóztató foglalkozás. A program hiányszolgáltatás, innovatív és hiánypótló.

A Gyermekünk Álmaiért Alapítvány szervezésében, a községből és a környező településekről összesen 20 fő vett részt a programon. A képzés nagy segítséget nyújtott nekik és bátorságot adott a digitális eszközhasználathoz. Többen saját eszközeiket is elhozták – az egyébként biztosított modern digitális eszközök mellett - a rendezvényre, hogy így kérjenek segítséget az otthoni használat megkönnyítésére.

A képzés előtt bőséges reggeli, szendvicsek, pogácsa, tea, kávé várta a résztvevő tanulni vágyókat. A képzés szünetében pedig egy ízletes ebéddel kínáltuk meg őket.

A Digitális Falu Program rendezvény megvalósítása során különös figyelmet fordítottunk a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben meghatározott védelmi óvintézkedésekre. 

 

DSC 4216

 

DSC 4303

Decrease font size Default font size Increase font size