Drágulnak az autópálya-matricák

Nyomtatás

Az országos éves matricák ára 2012, a megyeieké a bevezetésük, 2015 óta nem változott, miközben egyre több autópálya és autóút szolgálja ki a Magyarországon közlekedőket. Az ide vonatkozó rendelet áremelésre vonatkozó része így szól: „A tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával tízforintos kerekítési pontossággal módosul. Az így megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább 30 napnak el kell telnie”.

A jelenleg érvényben lévő úthasználati díjak, és a KSH augusztusi éves inflációjával (3,9%) kiszámíthatóak a 2021. január elsején életbe lépő díjak. Ez alapján a személyautók havi matricája az eddigi 4780 forintról 7970 forintra, az éves matrica pedig 42980 forintról 44660 forintra drágul, a megyei matrica ára pedig 5 ezer helyett 5200 forint lesz.

Egy új rendelet szerint az autópálya-matricát késve vásárlók a jövőben az éves matrica utólagos megváltásával kerülhetik el a pótdíjfizetést.

 

Decrease font size Default font size Increase font size