Támogatás energetikai korszerűsítésre és felújításra

Nyomtatás

Családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására 2016. július 1-jétől 5 milliárd forint keretösszeggel induló vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A program keretében az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, homlokzatok hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása valósítható meg. Az igényelhető támogatás maximális összege 2,5 millió forint.

Április 7-étől érhető el az Otthon Melege Program családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogramjának pályázati felhívása. A pályázati kiírás lehetőséget nyújt a családi házban élő lakosság számára vissza nem térítendő támogatás felhasználásával lakóépületeik korszerűsítésére, felújítására, ezzel hozzájárulva az ország energiahatékonyságának növeléséhez, valamint klímavédelmi céljaihoz.

A rendelkezésre álló keretösszege 5 milliárd forint, mely 2 ezer ház korszerűsítését segítheti.
A támogatás folyósítása minden esetben a kedvezményezett felé történik, utólagos finanszírozással, a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását követően. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az alább látható maximális 55 százalékos támogatás esetén legalább bő 4,5 milliós beruházást előre saját zsebből kell megvalósítani és az erről keletkezett, benyújtott számlák alapján kapjuk meg a támogatást utólag.
A pályázatkezelési feladatok ellátásában a Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Kft. (NFSI) vesz részt.
Szükség esetén a támogató a régiók között átcsoportosíthatja a forrásokat.
A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton, a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával nyújtható be.
A pályázatot benyújtani 2016. július 1. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges az NFM hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen.
A pályázókat pályázati díj nem terheli.
A pályázatbenyújtó felület elérhetőségéről az NFSI 2016. április 30. napjáig nyújt tájékoztatást.
A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, épületszám/régió arányban megosztva.

Kik jogosultak a pályázatra?

– magyarországi lakóhellyel rendelkező, cselekvőképes nagykorú természetes személyek
– hagyományos technológiával 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező családi házak tulajdonosai

napi.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size