Légi parlagfű-felderítés

Nyomtatás

Az elmúlt évek hatósági intézkedései következtében az idén csökkent az ország parlagfű-fertőzöttsége. Sikerült elérni, hogy egyre több földtulajdonos, illetve földhasználó irtsa, kaszálja a földjén felbukkanó gyomnövényt. Az eredményes felderítésben nagy segítséget jelent a július 1-jével indult „Parlagfű Bejelentő Rendszer”.

Bár még tart a parlagfűszezon, az eddigi adatok azt mutatják, sokkal kevesebb fertőzött terület van az országban, mint korábban – fogalmazott Szalkai Gábor főosztályvezető-helyettes a légi parlagfű-felderítést bemutató sajtótájékoztató alkalmával. Mint mondta, érzékelhetően javul az állampolgárok hozzáállása ehhez a kérdéshez, egyre komolyabban veszik a hatósági felhívást, a parlagfű okozta megbetegedésekkel kapcsolatos tájékoztatást és időben gondoskodnak földjeik parlagfű-mentesítéséről.

A főosztályvezető-helyettes országos statisztikája szerint a földhivatalok szakembereieddig több mint 2,5 millió hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek, 3774 hektár terület bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. A Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok folyamatosan rendelik el a közérdekű védekezéseket és kézbesítik a bírságoló határozatokat az érintett ügyfeleknek. Eddig 18 millió forint bírságot szabtak ki.

2011-ben a hatóságok új módszert, a helikopteres felderítést is bevezették a parlagfű fertőzöttség csökkentése érdekében – mondta el Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. Az eredmény nem maradt el: míg 2011-ben Pest megyében 127 ezer hektáron 1300 hektár fertőzött területet találtak, addig 2012-ben a felderített 450 ezer hektárból csupán 689 hektár bizonyult parlagfűvel fertőzöttnek. Mindez köszönhető a hatóságok felderítő munkájának, a légi felderítés eredményességének és az állampolgárok jogkövető magatartásának.

A szakemberek reményei szerint még tovább csökken a parlagfű-fertőzöttség, ehhez nagy segítséget nyújt a július 1-jén beindult „Parlagfű Bejelentő Rendszer” is.

 

Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Decrease font size Default font size Increase font size