Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

December 14-től pályázhatnak működési támogatásra a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2,6 milliárd forint keretösszegű kiírása alapján – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.

Soltész Miklós elmondta, jövőre összesen több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a civil szervezetekre, ennek egy részét képezi a most kiírt működési támogatás.

Az államtitkár úgy fogalmazott, nem lehet „civilellenességgel” vádolni a kormányt, 2010 óta ugyanis folyamatosan emelték a civil szervezetek támogatását. 2010-ben az állami támogatás összege 144 milliárd, a magántámogatásoké 109 milliárd volt. Ehhez képest 2015-ben állami támogatásként 202 milliárd forintot, magántámogatásként pedig 187 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek – mondta.

Soltész Miklós kitért az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosításra is, amely jelentősen könnyíti a civil szerveztek működését. A változtatás alapján egyszerűsödik a nyilvántartásba vétel és a változásbejegyzés, a bíróság ezentúl csak egyszer kérhet hiánypótlást a szervezetektől, valamint az államtitkárság elkészít egy mintaokiratot a bejegyzési kérelemhez, így egységesítve a joggyakorlatot.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár közölte, a működési támogatásról szóló pályázat részletei megtalálhatók a www.emet.gov.hu oldalon.

A szervezetek öt területen – közösségi környezet, mobilitás-alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, az új nemzedékek jövőjéért – pályázhatnak, a kollégiumok között pedig egyenlően osztják el a forrásokat – mondta, hozzátéve, a pályázatok beadási határideje területenként változik, de általában január közepe a határidő.     Fontos változásként kiemelte, hogy százezer forintra csökkentették a minimálisan pályázható összeg határát, a felső határ hárommillió forint maradt.    

Szólt arról is, hogy a jövőben önállóan is nyújthatnak be támogatási igényt azok a magyarországi civil szervezetek, amelyek határon túli szervezettel közösen pályáznak a NEA-ban. Eddig a magyarországi szervezetek csak egy pályázatot nyújthattak be, függetlenül attól, hogy egyedül vagy közösen pályáztak.     Fülöp Attila hozzátette, remélik, hogy ezzel a változással a magyarországi szervezetek szívesebben vállalják fel ezt a küldetést.     

Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke azt mondta, a jogszabály-változtatásokban erőteljesen megjelenik a kollégiumok véleménye, ami azért fontos, mert a pályázatok elbírálása a kollégiumokon keresztül valósul meg.     

Kitért arra is, hogy a tanács szerint tovább kellene egyszerűsíteni a civil törvényt, jó lenne például, ha nem lenne külön működési és szakmai pályázat, hanem összevonnák e kettőt.

MTI

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size