Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A hadisírgondozás kiemelt szerepet tölt be a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség feladatrendszerében. Ennek köszönhetően húsz szaktiszt foglalkozik országszerte a hősi sírok felmérésével, nyilvántartásával és gondozásával az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állományában. Munkájukat önkéntes műveleti tartalékos katonák is segítik.

A második világháborút követően a Magyar Királyi Honvédség katonáinak sírjai nem kapták meg a méltó törődést, sőt, a helyzetet súlyosbítja, hogy még az addig kialakított, rendezett katonatemetők közül is többet felszámoltak. Így a hadisírgondozó szakemberek mindent elkövetnek, hogy a megmaradt hősi sírok méltó gondozásban részesüljenek. E munka első lépése a sírok felmérése, hiszen a mai napig nem rendelkezünk pontos hadisír-nyilvántartással. A felmérés során a szaktiszt végigjárja az adott temető összes sírját, és fényképpel, GPS-koordinátával dokumentálja a háborúkban elesett katonák nyughelyeit.

Augusztus hónapban Monorierdő, Vecsés, Pécel, Budaörs (Katolikus újtemető), Páty és Dunaharaszti sírkertjeinek felmérése történt meg, amelyek bejárása során a Pest megyei szaktiszt mintegy 20 ezer sírhely közül 218 katona nyughelyét, valamint 24 idegenben eltűnt honvéd emlékhelyét rögzítette. 

Forrás: honvedelem.hu

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size