Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Június 30-tól már nem csak a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel, hanem statisztikai módszerrel is meghatározható a lakóingatlanok hitelbiztosítéki értéke – tette közzé a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közlönyben. A hitelbiztosítéki érték azért fontos, mert a bankok ehhez mérik az adható hitel nagyságát.

A hitelbiztosítéki érték egy lakás forgalmi értékénél, az áránál mindig kisebb összeg, mivel a bank azt mérlegeli, hogy ha nem fizet az adós, akkor rövid időn - általában három hónapon - belül mennyiért tudja eladni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték a vételár 70–90 százaléka közé esik általában, és nagyon függ attól, hogy a hasonló lakásokat mennyire keresik az adott településen.  A hitel arányát a bank nem a vételárhoz, hanem ehhez a kisebb értékhez méri.

Az értékbecslő által meghatározott hitelbiztosítéki érték – amennyiben az a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel készült – három hónapig használható fel. Június 30-tól az előbbi három mellé bejön még a statisztikai módszer, amelyet viszont ezen időszakon túl is elfogadhat a bank, amennyiben városban, a főváros agglomerációjában vagy pedig a balatoni kiemelt üdülőkörzetében van a lakóingatlan, továbbá az adott településen a megelőző egy évben legalább öt lakóingatlant értékesítettek, mivel ezek statisztikai adata – az adásvétel összege – az alapja az ilyen értékelésnek.

A bank legalább két módszerrel készíttet javaslatot a hitelbiztosítéki értékre. Ezek elemzése alapján, az  óvatosság elvét követve határozza meg a bank a végső hitelbiztosítéki értéket.

napi.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size