Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Ha valaki júliusig nem oldja meg a fűtéskorszerűsítést, azt követően már csak kondenzációs kazánt szereltethet be a háztartásába. Ez ugyan biztonságosabb, takarékosabb megoldás, ám jóval drágább üzembe helyezni.

Az Európai Bizottság még 2013-ban hozott rendeletet arról, hogy 2015. szeptember 26-tól csak az előírt 86 százalékos hatásfokot elérő gáz fűtőkészülékeket lehet forgalomba hozni és üzembe helyezni. Ezt a hatásfokot a gyakorlatban csak az úgynevezett kondenzációs fűtőberendezések képesek teljesíteni.

Az EU 2020-ra 3 dolgot szeretne ezzel elérni: 20 százalékkal csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, 20 százalékkal növelni a megújuló energiaforrások arányát és 20 százalékkal visszaszorítani az energiafogyasztást. Ehhez kapcsolódóan jövőre a konvektorok, a kályhák és a kandallók minőségét fogják szabályozni. Idén a hagyományos kazánok beüzemelését tiltják be júliustól.

Magyarországon – mivel túl rövid lett volna a határidő – a tavaly őszi időpontot 2016. jú­lius 1-jére módosították. Ez azt jelenti, hogy július 1. után már csak ezeket, a drágább kazánokat lehet beépíteni, de nem is a kazánok miatt kerül sokba az átalakítás.

A kondenzációs kazánok esetében egy speciális bélésű kéményre van szükség az üzemeltetéshez. Ezek a kazánok hatékonyabbak, takarékosabbak, használatuk mellett nem fordulhat elő szén-monoxid-­mérgezés, és a régi típusoknál csak 50–100 ezer forinttal kerülnek többe. A kémények azonban, amit ki kell építtetni a használatukhoz, egy családi ház esetében is 200–400 ezer forintba kerülnek, de egy többemeletes társasháznál akár 1–2 millió forintot is elérheti a költség. Ez drágítja meg igen jelentősen a beruházást."

Ha valaki mégis olcsóbban meg akarja úszni mindezt, nincs még minden veszve, van megoldás. Az egyik, hogy átnézeti a kazánt és teljesen felújíttatja. A másik, hogy kicseréli egy ugyanolyan, de vadonatúj fűtőberendezésre, mint amit most használ. Ezekben az esetekben ugyanis ez nem átalakításnak, csak egyszerűsített gázkészülék-cserének minősül, amihez nem kell engedélyt kérni.

Amennyiben egy nagyobb vagy más típusú, de hagyományos kazánt akar beépíttetni, azt terveztetni kell, és a kiviteli terveket, valamint az elkészült rendszert a gázszolgáltatónál és a kéményseprőknél engedélyeztetni szükséges. Ehhez 30-45 napra van minimálisan szükség, aki tehát ezt a megoldást választja, annak mostantól számítva csak néhány napja van, hogy intézkedjen és beadja a papírokat. Persze fontos azt is hangsúlyozni, hogy mivel ezeket a hagyományos készülékeket már gyártani sem lehet, az alkatrész-utánpótlás egy meghibásodás esetén problémás lehet.

(A napi.hu nyomán)

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size