Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Az Országgyűlés három lépésben módosította a 2020-ra vonatkozó adószabályokat, volt, amit még nyáron léptettek hatályba, de vannak olyanok is, amelyek idén januártól érvényesek. Az új adószabályok érintik egyebek között a személyi jövedelemadót és az egészségügyi szolgáltatási járulékot is – írja az Érdi Újság cikkében.

Aki 12 évig jogosult volt családi pótlékra 4 vagy több gyermek után, az 2020. január 1-jétől adóalap-kedvezményt kap, vagyis nem kell tovább fizetnie személyi jövedelemadót a megszerzett jövedelem után. Ezt a változást főként a februári fizetések kiutalásánál fogják érzékelni az érintettek.

A járulékok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi szolgáltatási járulék, amely 7500 forintról 7710 forintra nőtt január 1-jétől. Ez azért aktuális és érdekes, mert azoknak a diákoknak, akiket nem vettek fel a felsőoktatásba, december 16-tól már saját maguk után kell fizetni a járulékot és kérvényezniük kell ezt a NAV-nál egy egyszerű formanyomtatvány benyújtásával.

Tavaly júliustól változott a szociális hozzájárulási adó, 18,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent. A jelenleg megkülönböztetett nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék és munkaerőpiaci járulék megszűnt, egységesen 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék lesz belőlük. A 10 százalékos nyugdíjjárulék ugyanakkor továbbra is alkalmazható lesz bizonyos esetekben. Illetve az idősebb korosztályt érinti az is, hogy valamennyi dolgozó nyugdíjast meg fogja illetni a járulékmentesség január 1-jétől.

A legfontosabb változás a vállalkozásokat érinti, január 1-jétől megszűnt ugyanis az egyszerűsített vállalkozói adónem, az alanyi adómentesség választását pedig jelezni kell a NAV-nál. Amennyiben valaki megfeledkezik erről, azt a NAV besorolja az adótörvények szerinti megfelelő adózási formába.

A katások esetében egyelőre nem változnak a korábbi járulékfizetési sávok, arra érdemes figyelni, hogy aki az 50 ezer forintos sávban adózik, azok esetében a nyugdíjjárulékokat nem 100 százalékosan veszik figyelembe. Aki 10 évig fizeti az 50 ezres sávban a katát, az a nyugdíjban csupán 6,6 évnek számít majd. Évente nagyjából 14 ezer katás vállalkozót vizsgálunk meg, ez a jövőben sem fog változni. Az eva megszűnésével összefüggésben a kisvállalati adó is csökken.

A lakóingatlanok értékesítése 2020-tól ismét 27 százalékos áfával adózik. Sokakat érint még, hogy nő a cigaretta és dohánytermékek jövedéki adója. 2020-tól a vállalkozóknak a kiállított számlák áfatartalmáról is jegyzéket kell vezetniük, júliustól pedig a NAV-nak valamennyi számláról adatot kell küldeni elektronikusan, vagyis teljesen transzparenssé válik az üzleti élet. 

Forrás: Az Érdi Újság cikke, szerző: Jakab-Aponyi Noémi; erdmost.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2020.szept. 03 Cs
43-mal nőtt a fertőzöttek száma Pest megyében

301 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, így a Magyarországon [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.szept. 03 Cs
Szeptember 7-ig lehet jelentkezni az őszi érettségire

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a 2020/21-es tanév őszi érettségijének jelentkezési lapját. [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.aug. 19 Sze
Szent István emlékezete

Pusztazámor lakossága augusztus 20-án délelőtt emlékezik államalapító királyunkra. Az alábbiakban [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.aug. 14 P

Jóval alacsonyabb inflációhoz mérten emelte a kormány idén a nyugdíjakat. Januárban még 2,8 százalékos [ ... ]

OrszágosBővebben
2020.aug. 03 H
Tisztíttassunk kéményt!

Augusztust írunk, és ilyenkor természetesen nem látni füstölgő kéményeket, mégis érdemes már [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size