Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

1947. augusztus 25-én délután négy órakor indult el Budafok-Háros pályaudvarról Németország keleti megszállási zónája felé az a vonat, melynek vagonjaiban mintegy 60 diósdi polgár kényszerült elhagyni hazáját. 

Rájuk, a diósdi németek 70 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékeztek ez év augusztusában a város lakói a Kápolnakertben. A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvényen Ritter György történész-levéltáros idézte fel a kitelepítés előzményeit és rekonstruálta a tragikus esemény diósdi történetét. Ezt követően leleplezték a templom falán elhelyezett emléktáblát, melyet Diósd lelkipásztora, Maklári István c. esperes, plébános áldott meg. Az emléktábla megkoszorúzása után egykori elűzött svábok és még élő kortárs diósdiak visszaemlékezéseiből hangzottak el részletek az eseményt gyermekként megélő Hermann Ferenc egykori polgármester és az általános iskola tanulóinak közreműködésével.

A hét évtizeddel ezelőtti napok felidézését, a kitelepítés elszenvedői előtti tisztelgést, a tanulságok, valamint a következő nemzedékeknek szóló üzenetek megfogalmazását egy, a napokban megjelent, „Az elűzöttekre emlékeztünk” című kiadvány is szolgálja, mely a rendezvényen elhangzottakon túl további szemelvényeket, valamint archív fényképfelvételeket tartalmaz.

A kiadvány – melynek megjelenését támogatók segítették – a www.diosdfa.hu portál Szemelvények rovatában olvasható, onnan letölthető.

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.szept. 18 K
Új módszerrel mérnék a sebességet

Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén dolgozik a rendőrség – mondta az InfoRádiónak a [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.szept. 16 V
Októbertől többet fizetünk a matricáért

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint október 1-jétől a motorkerékpárok kivételével [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.szept. 11 K

Minden bizonnyal idén is lesz nyugdíjprémium – nyilatkozta a Magyar Időknek Tállai András pénzügyminiszter-helyettes. [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.szept. 07 P
NAV-levél félmillió adózónak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az október végéig kiküldött kivonatokkal mintegy félmillió adózót [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.szept. 04 K
Szombati munkanapok 2018-ban

Idén még négy szombatot kell munkavégzéssel tölteniük az általános munkarendben foglalkoztatott [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size