Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A kisállattartás számos kötelezettséget ír elő a gazdiknak. Nemcsak a felelősség, de a törvények is számos feltételt támasztanak azért, hogy megfelelően bánjunk az állatokkal – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz.

A jogszabályok szerint a hobbiból – vagy ahogy a törvény fogalmaz kedvtelésből tartott – állatok azok, melyeket nem gazdasági céllal, nem állati eredetű termék előállítása, teherhordás miatt fogadunk be az otthonunkba. Ebbe a csoportba tartoznak a kutyák, macskák, nyulak, díszmadarak, -hüllők is. Mikor kiválasztottuk a kedvencünket, meg kell kapjuk az azonosításra vonatkozó adatokat, dokumentumokat, információt a fajáról és fajtájáról. Ezen felül az egyed neméről, koráról, illetve a tartáshoz szükséges minimális ismeretekről is tájékozódnunk kell.

A gazda felelőssége, hogy a fajtának megfelelő táplálékról és tartási körülményekről gondoskodjon. Nyulak és rágcsálók esetén különösen oda kell figyelni a fogak koptatásához szükséges rágóanyag kihelyezésére is – írja cikkében a jogi portál.

Az egyik legfontosabb kötelezettség, hogy az állatnak megfelelő helye legyen, amely alkalmas az életre – például se nem túl forró, napos, se nem sötét és hideg. Fontos tudnia, hogy gerinces állatokat tilos túl kis helyen tartani, így a filmekben látott gömbakváriumban vagy kör alapú kalitkában.

Különböző fajú állatokat csakis akkor szabad egy helyen tartani, ha az együtt-tartás idegi megterhelést egyik egyed számára sem okoz és egymás testi épségét sem veszélyeztetik. Valamint, ha huzamosabb ideig nincs az állattal egy helyen, gondoskodjon arról, hogy valaki távollétében is foglalkozzon a kedvencével.

Aki pedig az előírásokat nem tartja be és a magatartása az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, netán gerinces állatát elűzi vagy kiteszi, állatkínzás miatt komoly büntetőjogi felelősséggel tartozik – figyelmeztet a D.A.S. JogSzerviz.

napi.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size