Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Pusztazámor Községi Önkormányzat és pusztazámori Római Katolikus Plébánia szeretettel meghívja a község lakosságát és az érdeklődőket a felújított Zámorhegyi Remeteség megáldási ünnepére, mely 2016. október 29-én, szombaton 16 órakor kezdődik.

A szentmisét bemutatja és az épületet megáldja Spányi Antal megyéspüspök.

 

2016. szeptember 22-én befejeződtek a Remeteség külső felújításának munkálatai. A 9,5 millió forint összköltségű kivitelezés két és fél hónapig tartott. Az épület homlokzati munkálatai során elsőként a lábazat és a támasztó pillérek régi, elvizesedett vakolatát bontották le a kivitelezők. A vakolat felhordását megelőzően a teljes felületen előfröcskölés (gúzolás) készült.

A homlokzat jól látszó repedéseit hálózással stabilizálták, majd a főbejárati oldal kivételével lefestették a homlokzatot. A főbejárati oldal esztétikai szépségét egy új, a homlokzat teljes terjedelmét magában foglaló vékony vakolattal próbálták először helyreállítani, majd erre a megújított felületre került rá a homlokzatfesték.

A felújítás során az ereszdeszkázat alatti málló vakolatot leverték, majd újravakolták a felületet. Kijavították az ereszdeszkázatot és kiépítették, valamint felületkezelték a csüngőereszeket. Ki kellett cserélni a csatornavasakat is annak érdekében, hogy a helyes lejtést be tudják állítani. A csapadékvíz talajon történő elvezetését földbe süllyesztett mederelemekkel valósították meg.

A huszártorony sérült, korhadt elemeit kicserélték, a régi díszítő motívumokat újból legyártották. Érdekesség, hogy csupán egy motívum maradt épen: a hal. A tető és a torony csatlakozásánál az új faburkolat alá bádogszegélyt raktak, melyet lefestettek, és a cserépfedést is kijavították ezen a helyen.

A fa nyílászárók külső festékrétegét lecsiszolták, majd többszöri felületkezeléssel látták el azokat. Új ablakpárkányokat kellett beépíteni az emeleti szinten, mert egyrészt az északi oldalon felhelyezetteket ellopták, másrészt a déli oldalon eredetileg nem is építettek be. Az ablakok fém vízvetőit az épület megjelenésével jobban harmonizáló, a faszerkezetek színéhez közelítő színre festették. A terméskő ablak és ajtókeretek hibáit kijavították és víztaszító hatású anyaggal kezelték. Az acélrácsok, -díszek mázolása is megtörtént.

Az oldalsó bejárati lépcsőt elbontották, új lépcsőfokokat építettek be.

A harangtorony esetében az acélrács festése, a faburkolat lazúrozása, a rézlemezfedés javítása, pótlása volt a feladat.

A vízelvezetés megoldása érdekében az épület közvetlen környezete mintegy egy méter szélességben, folyamikavics-töltés után, díszmurva-burkolatot kapott.

Köszönjük a kivitelező Manufaktúra Mester Kft. munkáját, Ginter László műszaki vezető irányítását, valamint Albert Tamás műemléki építész tanácsait és felügyeletét.

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 17 H
Javaslatot tettek az égetés betiltására

Helyezzék hatályon kívül a környezet védelmének általános szabályairól szóló, immár több [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size