Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A kánikulának vad viharok vethetnek véget, a média szinte naponta jelez szélvihart, felhőszakadást.

A 2016. július 12–14-i viharokat követő kárbejelentések száma a becslések szerint meghaladhatja a 10 ezret, a kárérték pedig elérheti az egymilliárd forintot is – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a legfrissebb becslést. A kárbejelentések folyamatosan érkeznek a biztosító társaságokhoz, több cég is arról számolt be, hogy hétvégi munkavégzést rendelt el, illetve átcsoportosította kárfelmérőit az érintett területekre annak érdekében, hogy minél előbb rendezni tudja a károkat.

A károk jelenős részét a piacvezető lakásbiztosítónál a jég okozta (1251), ezt követi a vihar (352) és a villámcsapás (104). Az Aegon ügyfelei által becsült kárösszeg 340 millió forint, vagyis az átlagkár 178 ezer forint. A vihar a társaság tapasztalatai alapján eddig leginkább Vas megyét sújtotta. Az ott bejelentett majdnem 1,1 ezer kár után a második „top” megyében, Veszprémben 238 esetet jelentettek.

A nyári időszakban az Aegon szerint érdemes megfogadni kármegelőzési programja szakértőinek tanácsait a viharok okozta károk megelőzése érdekében. Nem lehet eleget hangsúlyozni a megelőzés, védekezés fontosságát. Ezért összefoglaltuk, miket érdemes megtenni:

  • Az ablakokat célszerű bezárni (különösen az otthonból távozás előtt) – beeshet az eső, a huzat tárgyakat sodorhat le, betörheti az ablakot.
  • Aki hosszabb időre távozik, jól teszi, ha az elektromos készülékeketáramtalanítja (ezt a vihar kitörésekor otthon tartózkodóknak is érdemes megtenniük – drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban), így előzhetők meg a villámcsapás okozta károk, az elektromos zárlatból kialakuló tüzek
  • A ház körül található fák meggyengült ágait célszerű levágni, fontos rendszeresen ellenőrizni az épület tetőszerkezetét!
  • kerti bútorokat, de tulajdonképpen mindent, amibe belekaphat a szél, jobb biztonságba helyezni.
  • Készüljünk fel az áramszünetre, legyen könnyen elérhető helyen a működőképes elemlámpa!


A MABISZ adatai szerint egyébként a 2015-ben az összes, több mint 710 ezer kárbejelentés közül csaknem minden hatodik káresemény a nagy erejű nyári viharokhoz volt köthető. A nyár hagyományosan a leginkább kárveszélyes periódusa az évnek. Az elmúlt öt évben évente átlagosan közel 115 ezer káresemény történt május elseje és augusztus vége között a biztosított lakossági ingatlanokban. A nyári viharok miatt éves átlagban közel 7,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók.

(Forrás: azenpenzem.hu)

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.dec. 17 H
Javaslatot tettek az égetés betiltására

Helyezzék hatályon kívül a környezet védelmének általános szabályairól szóló, immár több [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 12 Sze
Ütemesen haladnak Rakonczayék az Anktartiszon

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 10 H
Milyen is az igazi Karácsony?

Elérkezett a december, az év utolsó hónapja, melyet a magyar népi kalendárium Álom havának, vagy [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 06 Cs
Nem éri meg fémhulladékkal trükközni

A NAV munkatársai fémkereskedelmi ellenőrzéskor súlyos szabálytalanságot [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.dec. 01 Szo
Vigyázat, a pénzünket akarják!

Az elmúlt hetekben tömegesen kaptak felhasználói bejelentéseket a kibervédelmi szolgáltató egy [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size