Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Amikor 1902-ben a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelmében megkötött párizsi egyezmény megszületett, még sehol sem volt klímaválság, de már akkor fontosnak tartották a természet védelmét. Magyarországon 1906-ban Apponyi Albert vallási és közoktatásügyi miniszter rendeletbe foglalta, hogy az elemi népiskolákban minden év májusában fel kell hívni az ifjúság figyelmét a természetvédelemre. Így lett május 10-e a madarak és fák napja.

Sokáig azt hittem, hogy ami a Földön körülvesz, hegyek, folyók, fák, a világ legtermészetesebb tartozékai. Gyerekként az sem okozott különösebb lelkiismeret-furdalást, hogy kihúzzam a légy lábát, és nézzem, hogy biceg, esetleg úszni tanítsam a hangyákat vagy várat építsek a szerelmesen összeragadt bodobácsoknak. Madarakat is csak azért nem fogtam, mert a repülés valahogy nem ment a magasból leugorva még az öreg esernyővel sem. Viszont a szomszéd macskájának többször sikerült egy-egy sérült galambot vagy verebet levadásznia, így végső soron őket is volt alkalmam közelről tanulmányozni.

Aztán lassan felnőttem a szó mindenfajta értelmében, és ma már egészen másként tekintek a körülöttem lévő világra. Ahogy öregszem, egyre kevésbé igénylem a civilizáció „áldásait”, és egyre jobban vonz a természet szépsége és csendje. Fontos a befelé fordulás, s olykor már megérint az örökkévalóság csodája a több száz éves fákat, vagy a gyorsan futó felhőket nézve.

Ismerem Szent Ferenc legendáját is, aki lelkesen prédikált a madaraknak arról, micsoda szabadságot kaptak Istentől azzal, hogy az ég urai, ráadásul még ruháról sem kell gondoskodniuk, hiszen van tolluk.

Nos, a csoda valóban körülöttünk van, de vajon meddig? Az Oxford angol szótár szerkesztői szerint 2019-ben a klímavészhelyzet lett az év szava. A kifejezés több, ugyancsak az éghajlatváltozással kapcsolatos szót (klímaválság, klímaszorongás, repülési szégyen) előzött meg, használatának gyakorisága 12 hónap alatt megszázszorozódott – adta hírül négy éve a hvg.hu. Azóta nemhogy csökkent volna, de egészen mindennapossá vált – különösen a fiatalok körében (hmm, előttük még ott van az élet…) – az a bizonyos klímaszorongás okozta pánikbetegség.

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg bennünk a kérdés: vajon meddig láthatjuk, hallhatjuk még a madarakat, a természet e kicsiny légi követeit, meddig kirándulhatunk a zegzugos erdőkbe? Tudnunk kell, amit mi, emberek rontottunk el, azt nekünk is kell helyrehoznunk. Erre figyelmeztet David Brower környezetvédelmi aktivista sokak által ismert mondása is, miszerint úgy éljünk, hogy soha ne feledjük: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. 

 Bányai Petra

Forrás: midio.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size