Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Minap Pusztazámoron jártam. Nincs ott ismerősöm, nem munka vitt oda. Hát akkor miért? Két szenvedélyem mozgatott, a bringázás és a Geocaching. Mindkettőhöz fűzök egy kis magyarázatot.

Életem nagyon fontos része e sport, az utóbbi időszakban a maratoni és terepfutás, valamint a kerékpározás – ez utóbbi fekvőbringával. Nem aprózom el: az elmúlt tíz évben 120 ezer kilométer jött össze, tudatosan keresem az attraktív utakat, és így már eljutottam Pusztazámorra is, de csak átrobogtam, Sóskút felől jövet, Tárnok felé menet. Nekem nemcsak a megérkezés valahová a cél, hanem maga az út, az utazás, úton lenni. Ez tart karban, 75 évesen is öröm otthon hagyni az autót, és saját erőmből mozogni.

Hová, merre menjek egy-egy napon? Remek célpontokat ad a nemzetközi Geocaching (ejtsd: geokesing) játék. Amerikából jött, nálunk is elterjedt. Lényege, hogy a játékosok meg akarnak mutatni egymásnak szép és érdekes helyeket, egy tavacskát az erdő mélyén, egy elhagyott templomromot, szép kilátású sziklakiugrót, vagy éppenséggel a szívükhöz közel álló települést. Ott elrejtenek egy „kincsesládát”, helyét és a látnivaló leírását felteszik a magyar Geocaching weboldalra, ahol már több mint négyezer ilyen sorakozik, a többiek pedig elmennek megkeresni, a megadott koordináták és útmutatás alapján, majd megtalálásukat ők is megörökítik a geoláda lapján. Ja, és azért kincsesláda, mert a műanyag dobozkában apró ajándékok vannak, gyerekeknek. Ezeket el lehet vinni, nagyon motiválja a kicsiket, de persze be is kell tenni valamit a ládikába, hogy a következő lurkók is örülhessenek valaminek. Jómagam már több mint kétezer megtalálásra tekinthetek vissza, rengeteg élményt szereztem szép hazánkban – és természetesen, előszeretettel megyek „ládázni” futva vagy bringával.

Pusztazámoron is van rejtés, három pontot kell felkeresni (harangláb, világháborús emlékmű és temető), hogy összejöjjön a bejelentéshez szükséges jelszó. Ragyogó téli napsütésben érkeztem, és örömmel láttam a község rendezettségét, szépségét. Egyik szemet gyönyörködtető részlet a másik után, csúfságok nélkül. Jól éreztem magam ott. Az utolsó ponthoz fel kell kaptatni a dombra, a végén megelőz egy autó, egyszerre érünk a temetőhöz. Megállnak, kiszállnak. A fenébe, nem kereshetem a ládikót, mert meglátják a „muglik”… Ám egyikük megszólított, hogy nemrég együtt bicikliztünk az Etyek–Tarján kerékpárút átadásán, és mindjárt bemutatta hármójuk vezetőjét, Pátrovics Benedek polgármestert. Gratuláltam Pusztazámorhoz, elbeszélgettünk, és beavattam az urakat a titokba. A „polgi” maga lelte meg, és vette elő a kincses dobozt, most már tud róla, hogy a Geocaching is népszerűsíti a települést. A bejegyzések a megtalálásokról itt olvashatók.

Köszönöm a barátságos fogadtatást, üdvözlöm a pusztazámoriakat – és ha valaki kedvet kapott, jó játékot, sok eredményes megtalálást kívánok neki!

Karlovitz „Pupu” Kristóf

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2018.nov. 16 P
Alkalmazkodjunk a téli útviszonyokhoz!

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 15 Cs
Decembertől változik a család- és otthonteremtési kedvezmény (csok)

Még az idén, december 1-jével megnyílik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsön [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 13 K
Januártól a NAV-nál is kötelező a cégkapu

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál jövőre a vállalkozások. [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.nov. 07 Sze
Mi változott november 1-jétől?

November első napjától már senki sem köteles elfogadni a régi ezreseket, tovább bővül a digitális [ ... ]

OrszágosBővebben
2018.okt. 29 H
Itt a gumicsere ideje

Bár most még jó idő van, érdemes felkészülni az igazi téli időjárásra, például ne hagyjuk [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size